De endrer vaner av kjærlighet til snøen

– Som snowboardkjører vil jeg ha snø i fremtiden også, sier Dina Treland Nesse. Hun er en av elleve vintersport-utøvere som har latt seg utfordre til å gjøre små endringer for å bidra til et bedre klima.

Tekst Sissel Fornes Foto Fartein Rudjord

Over Oslo Vinterpark skinner sola fra knallblå himmel en hverdag i mars. I bakkene er det perfekte forhold, innover i marka ligger snøen på trærne. Vinteren er tilbake!

Jens Erik Stokke (23) jobber som shaper i Oslo Vinterpark, og har blant annet bidratt til å bygge og forme de fryktinngytende hoppene i terrengparken ved Wyllerløypa. Han og freestyle-skiene er å finne i anlegget stort sett hver dag, i høye svev og på krevende rails.

skikjører

Utrydningstruet hobby? Vintersportsutøvere gjør en innsats for at det ikke skjer.

SnowCHALLENGE

 • Et klimaprosjekt i regi av cCHANGE, Klimaetaten Oslo kommune og Oslo Vinterpark.
 • Prosjektet kobler det hver enkelt kan gjøre i sin hverdag med endringer i teknologi og endringer i systemer og strukturer. Prosjektet har en egen blogg der deltakerne deler erfaringene sine minst to ganger i uka.
 • SnowCHALLENGE har som mål å nå frem til folk som har et forhold til snø og vintersport med en historie om at alle har en viktig rolle å spille i omstillingsarbeidet. 11 vintersportentusiaster forteller sine historier og inspirer andre til å engasjere seg i klimautfordringen og mulige løsninger.
 • I Norge er lignende prosjekter tidligere gjennomført blant annet av skoleklasser, ordførere, kommuner og ansatte i en industripark.
 • cCHALLENGE motiverer deltakere til å gjøre en klimarelatert endring i livet sitt i en periode på 30 dager. I løpet av denne tiden mottar de informasjon og innsikt som de kan reflektere over, samtidig som de oppfordres til å dele sine erfaringer og se sine handlinger i en større sammenheng.

– Ettersom jeg jobber i et skianlegg og har opp mot 100 dager på ski hver vinter, så er det ingen overdrivelse å si at dette er min store hobby og lidenskap, sier Jens Erik.

Det blir nesten en underdrivelse å si at det samme gjelder Dina Treland Nesse. Den meritterte snowboarderen har tidligere vunnet NM, vært kåret til Årets kvinnelige snowboarder, og kjørt ned rails og rekkverk med sånn presisjon at internett er full av filmer der hun deltar. Og selvsagt har hun konsumert sin andel pudder i inn- og utland.

– Som snowboardkjører vil jeg gjerne ha snø i fremtiden også, sier hun.

Gunhild Solberg portrett
Avfall
Slik kaster du glass og metall

Kildesorterer alt – uansett

Det er ikke til å komme fra: For å dyrke interessen for vintersport, må det finnes snø. Og for at det skal være snø også i fremtiden, må innsatsen for klimaet trappes opp. Derfor svarte Dina og Jens Erik ja til å være med SnowCHALLENGE-prosjektet, som utfordret elleve unge vintersport-utøvere i Oslo til å gjøre en klimarelatert endring i egen hverdag i hele mars.

Deltakerne velger utfordring selv. Mens Dina bestemte seg for å plukke litt søppel hver dag, gikk Jens Erik for å kildesortere absolutt alt avfall i 30 dager. Så langt synes han det går fint.

– Grunnen til at jeg valgte å kildesortere alt avfall, er at jeg ikke ser noen vits i å kaste ting i restavfallet. Det meste kan jo sorteres ut. Hjemme går det veldig bra, nesten på autopilot. Det handler mest om å gidde å bruke den tiden det tar å få sortert alt riktig. Det er litt verre på jobb eller når man er i farta i byen, der det ikke er systemer for å kildesortere alt, forteller han.

Det siste har han løst ved å ta med avfallet hjem. I sekken har han nå en plastpose avfall som han kildesorterer når han kommer hjem.

Plogging på Tøyen
Meninger
Takk for at du vil plukke plast!

– Jeg har litt av hvert i sekken og i lommene, ja, sier Jens Erik som forteller at prosjektet har gjort at han nå er blitt mer bevisst.

– Jeg tenker meg mer om før jeg kjøper ting. Ser blant annet på emballasjen, vurderer om jeg får kildesortert underveis, eller om jeg må ha det med hjem. For da må jeg ha et sted å oppbevare det, om det ikke er plass eller passer å ha i lomma, forklarer han.

 • Følg Jens Eriks utfordring her

Disse deltar

 • Espen Bolum Thomassen
 • Jonas Kil Nilsen
 • Marianne Svinsholt Smith
 • Inger-Mette Stenseth
 • Emil Larsen
 • Sindre Kvalsvik
 • Pontus Luttkens
 • Victoria Slaymark
 • Viktoria Svenskerud
 • Jens Erik Stokke
 • Dina Treland Nesse

Plukker søppel hver dag

Dina har lenge vært opptatt av sitt klimaavtrykk, og har for eksempel ikke spist kjøtt siden 2002. Hun tar kortere dusjer, takker nei til plastpose i butikken, kildesorterer, sparer energi og lar bilen stå så mye som mulig. Gjennom SnowCHALLENGE har hun utfordret seg selv til å plukke søppel, minimum fem ting hver dag.

– Klimatiltak handler ofte om å redusere noe, så nå fikk jeg lyst til å gjøre noe som er positivt for miljøet i tillegg til å forsøke å unngå det negative, forklarer hun.

Så langt har det gått veldig bra, som regel plukker hun mer enn fem ting om dagen.

– Søppel irriterer meg aller mest i naturen, og der har jeg pleid å plukke opp det jeg ser tidligere også. Nå plukker jeg i byen, og der ser folk i større grad at jeg gjør det. Jeg ønsker å vise folk at det er mulig, det er jo ikke vanskelig.

Søppelet putter hun i nærmeste søppelkasse, eller legger det i en pose i sekken. Hun tror ikke nødvendigvis folk har kastet søppel på gaten med vilje. Like ofte har vel folk mistet det uten å merke det.

Men sneiper og snusposer – det er kastet, ikke mistet

Dina Treland Nesse

– Men sneiper og snusposer – det er kastet, ikke mistet, poengterer Dina, som mener det bør bli mindre aksept for å slenge fra seg dette over alt, enten det på gata eller i skianlegget.

– Det er søppel, det også.

 • Følg Dinas utfordring her
Flere er usikre på hva slags plast som skal kastes i den blå posen.
Avfall
Dette kaster oslofolk oftest feil i de blå posene

Kan SnowCHALLENGE gi varig effekt?

Både Dina og Jens Erik har tro på grunnideen i cChallenge, som SnowChallenge springer ut fra: At små endringer kan gi stor effekt.

For Dina og Jens Erik er snowboard og freestyle den store lidenskapen. De gjør gjerne noen små endringer i hverdagen, for å kunne nyte snø også i fremtiden.

– Jeg merker at holdningene mine er i ferd med å endre seg. At jeg tok denne utfordringen, har gjort meg mer bevisst. Vi begynte til og med å diskutere klima og miljø i vennegjengen her en dag, og akkurat det er ikke typisk oss.

Han forteller at han nylig også spiste sitt første vegetarmåltid.

– Det ville jeg ikke gjort før dette prosjektet. Nå har jeg også tatt for meg en romkamerat som slurvet med kildesorteringen hjemme, både ryddet opp og sagt fra. Dette går ikke, liksom.

Han er spent på om han vil klare å fortsette å kildesortere alt like nøye som han gjør nå mens prosjektet pågår.

– Jeg liker å tro at det er blitt en vane allerede. Jeg vil i alle fall fortsette å ta med søppel hjem for å kildesortere. Selv om innsatsen ikke er så stor, så er det bedre enn ingenting. Jeg skulle egentlig likt å utfordre flere til å gjøre en liten endring hver dag. Dette har i alle fall ikke kostet meg noe!

Dina har blitt bevisst på hvor lett det er å gjøre den lille endringen. Å bøye seg ned og plukke opp noe.

– Jeg har veldig tro på det får betydning om alle gjør litt. Vi trenger ikke være perfekte, men gjøre ting litt bedre. Det hjelper!