Her kan du gå på skøyter i vinter

Skøyter er kortreist moro og mosjon. Under stabile vinterforhold legges det naturis på en rekke løkker rundt i byen. I tillegg kommer de større kunstisbanene kommunen har ansvaret for.

Tekst Sissel Fornes Foto Fartein Rudjord

I Oslo er du aldri langt fra en skøytebane. I vinterhalvåret er både de store anleggene og mange av de små, islagte løkkene og banene klare for trening og lek for skøyteglade i alle aldre.

– Det som er så fint med å gå på skøyter, er det ikke krever store planleggingen. Finn frem skøytene, kle deg godt, ta med varm drikke og noe godt å spise, og så er du på tur og kan ha en fin opplevelse, sier Lasse Sætre, som er sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund.

Han forteller at interessen for å gå på skøyter er stigende, og tror mye av forklaringen blant annet ligger i medaljefangsten i hurtigløp under OL sist vinter.

– Det var en kjempesesong for oss, og vi merker generelt økt pågang både innen hurtigløp og kunstløp, sier han.

  • Her er isflatene Oslo kommune sentralt har ansvar for 

Elektrisk isprepping

Mer skøyteglede

Det er vanskelig å lykkes på isen med sløve skøyter. Det koster lite og kan gjøres mange steder. Her kan du få slipt skøytene dine:

  • Mange sportsbutikker, blant annet alle XXL
  • Spikersuppa
  • Voldsløkka kunstisbane
  • Valle Hovin

I fjor vinter åpnet Voldsløkka kunstisbane på Sagene, komplett med varmestue, garderober og toaletter. Det nye anlegget eies av Oslo kommune, mens det er Sagene If som har ansvaret for preparering av isflaten. Her spiller Sagene If bandy sine hjemmekamper og hit kan alle komme og gå på skøyter – helt gratis – i åpningstiden.

Det er ikke bare anlegget som er nytt, det er også ispreppemaskinen. Den ser til forveksling ut som en vanlig ispreppemaskin, men det er bare tilsynelatende.

– Den har like bredt vanningsbrett og skjær, altså knivsett, som en vanlig ispreppemaskin, men denne er helelektrisk. Det betyr at den den verken avgir CO2 – eller NOx-utslipp, og den støyer heller ikke, sier Jan Magne Vik, kjøretøy- og maskinansvarlig i Bymiljøetaten.

Kutter 18 tonn CO2

Han forteller at valget av en elektrisk ispreppemaskin betyr en reduksjon på cirka 18 tonn CO2 per sesong, gitt en gjennomsnittlig driftstid på 500 timer og rundt 15 liter diesel per time. I tillegg sørger maskinen for et kutt i drivstoffkostnadene.

Vi vil oppleve få avvik, men oppnå en betydelig miljøgevinst

Jan Magne Vik

– Så langt har vi vært veldig fornøyde med denne investeringen, og det blir spennende å se hvor godt det fungerer utover vinteren. Vi vet jo at elektriske maskiner og kjøretøy har en redusert rekkevidde når det er kaldt. Risikovurderingene vi har gjort tyder imidlertid på at vi vil oppleve få avvik, men oppnå en betydelig miljøgevinst, sier Vik.

Det er stemningsfullt på Voldsløkka kunstisbane når lysene tennes i vintermørket.

Maskinen eies av det kommunalt eide Kultur- og idrettsbygg Oslo KF (KID) og Bymiljøetaten.

– Dette er et eksperiment, der vi er først i Norden til å velge den løsningen for utendørs skøytebaner. Jeg vil berømme eierne for å være så fremoverlente, sier Vik.

T-bane som kjører i vinterlandskap, omgitt av snøtunge trær
Levende by
Så lett reiser du kollektivt til Marka

Skøyter for alle

Ved siden av de nærmere 30 skøytebanene som Oslo kommune har ansvaret for å islegge og vedlikeholde, er det også tallrike isdekte løkker og baner rundt omkring i bydelene. Mange av dem har kommet til på dugnad.

Lasse Sætre fra Norges skøyteforbund

Lasse Sætre fra Norges Skøyteforbund

Lasse Sætre i Skøyteforbundet poengterer at utendørs skøytebaner ikke bare er viktig for rekruttering til idretten, det handler også om å kunne tilby en lavterskel utendørs aktivitet i en vinterby som Oslo.

– Å gå på skøyter passer for alle som har lyst til å være ute, enten man vil få mosjon eller bare leke seg på isen. Med baner over hele byen er det en lett tilgjengelig aktivitet.

Han er opptatt av at flest mulig skal få oppleve hvor fint det er gå på skøyter.
– Å kjenne på mestringen ved å balansere på det tynne skøytestålet mens du glir over isen, å kjenne hvor lett du skaper fart – det er en utrolig opplevelse!

På skøyter i marka?

Med stabil kulde før snøen legger seg vil mange av vannene i marka bli supre skøytebaner. Følg med på føremeldingene til Skiforeningen og les rådene for isvett!