Sommerferie i Oslo? Opplevelsene er rett rundt hjørnet!

Kortreist ferie er bra for både lommeboka og miljøet. Opplev Oslo på en ny måte i sommer! Her er guidebokforfatterens beste tips.

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Oda Hveem

Hanna Norberg er journalist og forfatter av «Oslove – de aller beste gåturene». Hun er oppvokst på Jessheim, flyttet til Lier som tolvåring, men er Oslopatriot til beinet. Sammen med kollega Aina Kristiansen, driver hun også instagramkontoen, @stakkarsoss.

osloferie: Vandre langs Akerselva

Ta deg tid til en kaffe og litt mentalt påfyll hos Hønse-Lovisas hus ved Mølla.

– Vi skjønte hvor heldige vi var som hadde Akerselva som vår vei til jobb hver dag. Vi ville motbevise fordommene og vise frem byens mange perler, forteller hun.

Hanna kjenner byen inn og ut, og er ikke i tvil om at hjemmeferie er helt topp – i alle fall om Oslo er hjembyen.

Sommeraktiviteter med barn i Oslo

 • Klatreparken ved Tryvannstårnet eller klatreparken i Groruddalen passer for store og små i alle aldre.
 • Sommerteateret i Frognerparken spilles av teaterstudentene fra Kunsthøyskolen og er et must for alle småbarnsfamilier.
 • Akershus festning er kanskje en turistmagnet, men området er stort nok for alle. Byr på museer, spisesteder og massevis av tumleplass. Ved Christiania torv går det spøkelsesturer, som kanskje er best for de litt større barna.
Èn plan om dagen er nok

Vi møter henne ved Hønse-Lovisas hus ved Akerselva, få minutter etter at hun har levert Sunniva (5) og Peter (2,5) i barnehagen på Torshov.

– Dette er en veldig koselig kafé som er verdt å ta turen innom, sier hun og peker på det lille røde huset ved elva.

Første lørdag hver måned arrangeres det også familielørdag her, hvor det blant annet er mulig å kjøre hest og kjerre. En god dagsplan en sval sommerdag? Ifølge Hanna er det nettopp det som gjelder.

– Ha én plan for hver dag, men ikke mer, da blir det stress, sier hun og legger til at det er lett å få feriefølelsen i Oslo på sommeren.

– Da er stemningen annerledes, bydelene roligere og turiststrøkene travlere. Finn en park, kjøp en kaffe, la barna løpe og humla suse, smiler hun.

 • Kunstopplevelser, turmuligheter, badeplasser – sjekk her!
 • Flere tips for deg som har osloferie: #opplevoslo
Enkle utflukter når du har osloferie

En bedre start på sommerens osloferie kunne vi ikke drømt om, og Hanna og familien er godt i gang med å gjenoppdage byen.

tre ved Akerselva

Se opp for kortreiste naturopplevelser langs Akerselva!

– Vi drar ofte på sykkeltur langs Akerselva, til Maridalsvannet, til Storøyodden på Fornebu eller strendene på Bygdøy. Eller bare rundt i byen, det finnes alltid en lekeplass og en kaffebar et sted, sier hun.

Badeplass i Oslofjorden med moderne stupebrett
Levende by
Her er Oslos nyeste badeperle

Toppturer i Oslos bakgård

 • Bare et par kilometers fottur fra Vettakollen T-banestopp, venter Oslos kanskje mest storslåtte utsikt. Så enkelt, så nært og så spektakulært!
 •  For den litt mer erfarne, frister det kanskje med en dagstur i «Maridalsalpene»? I enden av 51-bussen på Skar, venter for eksempel Midtkollen, Mellomkollen eller Gaupekollen.
 •  Grefsenkollen for umiddelbar utsikt og et deilig måltid av skyhøy kvalitet. Mmm…

Ellers er turen opp til Ekebergskråningen en favoritt.

– Dette er et kinderegg av en tur! Først er det trikketuren opp til Sjømannskolen, hvor det er nydelig utsikt over fjorden og byen. Så en liten gåtur, perfekt for små føtter, opp til EKT Husdyrpark.

Hanna forteller at turen er perfekt å kombinere med en tur gjennom skulpturparken og ned til Ekebergrestauranten. Like ved ligger et aktivitetstilbud for barn som heter Hakkespettene, i tillegg til Karlsborg spiseforretning.

– Dette er en avslappet og fin kafé hvor det er deilig å sette seg ned for en matbit mens barna leker, sier Hanna.

Finn ferieformen i kolonihagene

Trenger du blomsterduftende sommeridyll for å finne ferieformen, er løsningen enkel.

Grønt og skjønt midt i byen

 •  Kolonihagene på Sogn, Etterstad, Rodeløkka eller Solvang, samt Hjemmets kolonihager er verdt et besøk eller fem.
 • Få en deilig dose sommersjarm mens du beundrer trehusbebyggelse omgitt av rosebusker og ville vekster i Damstredet eller Telthusbakken. Med inngang fra sistnevnte, finner du også en av byens flotte parsellhager, Egebergløkka.
 • Hver søndag sommeren gjennom er det gratis omvisning i Oslos (eller skal vi si landets?) vakreste hage. Heng deg på, eller nyt Botanisk Hage på egenhånd. Sjelefred er ikke til å unngå!

 

– Det finnes mange sentrumsnære kolonihager og parsellhager. Det mange ikke er klar over, er at de er åpne for alle, sier Hanna.

Selv har hun Solvang Kolonihager som førstevalg.

– Gå hvor du vil i kolonihagen, men husk å avslutte turen på Café Utsikten, sier hun. Her venter nemlig byens billigste vafler og en ekstremt instagramvennlig utsikt.

Minigolf – enkelt, billig og gøy

Turen fra Hønse-Lovisa til bunnen av Markveien er kort. Her møter vi en sprudlende Kari Ellertsen med rosa blomst bak øret. Hun jobber i bua på minigolfbanen nederst på Grünerløkka. Kari forteller at det er bra trøkk på banen i ferien, og anbefaler også å besøke minigolfen på Torshov som er hakket roligere.

minigolf

Kari Ellertsen er like fargerik som utstyret hun leier ut ved minigolfen på Schaus plass.

– Både her og på Torshov kan du ta med deg mat og drikke, men ikke alkohol, legger hun til.

Byen på sitt beste

 • Havnepromenaden strekker seg åtte kilometer langs sentrumskjernen og Oslofjorden. Hopp i havet på Sørenga, spis sorbetis på Operataket, ta badstue i en av KOKs badstubåter, spis lunsj i trappa på Aker Brygge, sving innom et galleri og avslutt dagen i en av solstolene på Kongen Marina med et glass i hånda.
 • Urbant utendørsgalleri – gå på skattejakt etter fantastiske veggmalerier på Tøyen Grønland.
 • Tårnhuset på toppen av St. Hanshaugen. Start ved Knud Knudsens plass, ta en rundtur i parken, avslutt ved huset og bassenget på toppen. Mer fotovennlig sted finnes vel knapt?

Hanna har ikke hatt for vane å minigolfe med familien, men det er ikke mange slag med kølla før hun er solgt.

– Dette er overraskende gøy! Og den mestringsfølelsen når ballen ruller nedi hullet, ler hun.

Hanna tar gjerne en tur innom banen neste gang hun vandrer gatelangs med barna.

– Dette er helt topp for familien, med utlån av golfkøller helt ned i smokkealderen.

Og det spørs om ikke vennegjengen får seg en runde i løpet av sommeren, også.

– Det er en fin, alkoholfri aktivitet med venner, og så er jo ikke vannhullene langt unna, sier hun og kaster et blikk mot rekken av utesteder i Søndre gate.minigolf

Men selv om det er endeløst med muligheter for en osloferie, ser hun ingen grunn til å stresse rundt for å få med seg mest mulig. En dag med gode venner i en bakgård eller park kan være vel så fint som noe annet. Når feriebyen også er hjembyen, er det tross alt nok av tid til å oppleve den i eget tempo.

øybåtene i Oslofjorden
Levende by
Stadig flere drar på øyhopping i byen