Slik vasker du plasten

Skal all plast vaskes? Og hvor rent er egentlig «rent nok»? Svaret er enklere enn man skulle tro…

Tekst Lise Helset Eide Foto Grønt Punkt Norge, Peter Olav Hjertholm

Gjør ditt beste – og bruk skjønn!

Det er budskapet fra kommunikasjonssjef Kari-Lill H. Ljøstad i Grønt Punkt Norge. Det er Grønt Punkt som sørger for finansiering av returordningene for blant annet plastavfall. Ljøstad får derfor ofte spørsmål om hvordan plasten i de blå posene bør se ut.

skylling av plast

– Plasten skal være tom for produktrester. Men om det for eksempel er et fettlag igjen etter salami, så er det helt greit, slår hun fast.

Ljøstad ønsker nemlig ikke å sette noen absolutte grenser eller rette pekefinger mot de som vasker for lite, eller skyller i for kaldt eller varmt vann. Tvert i mot vil hun hylle alle de som daglig gjør en innsats for miljøet ved å kildesortere. De er mange – og det gir resultater.

– Gjør en liten vurdering. Blir denne plasten ren forholdsvis enkelt?

Plast – noen fakta

  • Årlig forbrukes det cirka 97 957 tonn plastemballasje i norske husholdninger. Dette betyr at hver nordmann må kvitte seg med over 18 kilo i løpet av et år.
  •  Plastemballasje fra husholdning er poser, folie, begre, bokser og flasker av plast, for eksempel sjampoflasker, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer.
  •  Plastprodukter som ikke skal i blå pose er for eksempel leker, hagemøbler, bøtter, hageslanger, kjøkkenredskaper, vednett og isopor®(EPS). Heller ikke flasker og kanner som har inneholdt oljeprodukter, særlig brannfarlig eller giftig avfall skal i returordningen, men leveres som farlig avfall.

Plastavfall som er lett å skylle produktrester ut av, kan vaskes. Den plasten som krever masse arbeid og masse vann, kaster du heller i restavfallet. En tube eller pose blir tom av å klemmes over bordkant, mye løsner hvis det får stå en liten stund med vann eller ristes, sier Ljøstad.

Les mer: Kildesortering i Oslo

blå plastposer på samlebånd

De blå posene sendes til Tyskland der de sorteres i 5-7 kvaliteter.

Ulik kvalitet på plastavfall

Kildesortert plastemballasje samles inn av kommunen og går til oppsamling og pressing før det fraktes til sorteringsanlegg i nord-Tyskland. Omlag 80% av all innsamlet plastavfall blir sortert ut til materialgjenvinning. Resten er urenheter, etiketter og sammensatte kvaliteter som ikke lar seg skille ut.

Plogging på Tøyen
Meninger
Takk for at du vil plukke plast!
Portrett av Kari-Lill Ljøstad

Kari-Lill Ljøstad fra Grønt Punkt Norge

– Det er kun plastemballasje, tomme for produkter som skal i blå pose. Ikke annen plast, ikke restavfall, ikke matrester. Heller ikke isopor eller vednett. Bruk gjerne sortere.no til å finne ut hva du bør kildesortere, tipser Ljøstad.

Den innsamlede plasten blir sortert i opptil syv ulike kvaliteter. De enkelte plastkvalitetene blir råvarer til plastindustrien som bruker dette i sin produksjon. Innsatsen ved kjøkkenbenken har derfor mye å si, og de som har gjort en god jobb har sannsynligvis bidratt til den flotteste returplasten. Det er kanskje det viktigste budskapet kjøkkensortereren bør ta med seg videre i sitt miljøvennlige arbeid. Lurer du på hva matavfallet ditt brukes til? Les om det her. 

Blå og grønne søppelposer
Smarte folk
Vet du hva slags plast som skal kastes i den blå posen?