Festivalhelg blir ren fornøyelse

Denne helgen skjer det mye spennende i Oslo, med arrangementer for store og små. Felles for dem alle er at de håper på mye folk – men lite søppel.

Tekst Lise Helset Eide Foto Peter Olav Hjertholm

Mitt Grønne Oslo, Musikkfest, Havnelangs og Generation Games. Første helgen i juni blir en real festivalhelg i Oslo. Det inviteres til musikk, mat og aktiviteter over store deler av byen. Det er spådd godt vær og mange mennesker i byens gater og parker. Hvordan er så byen rustet til å ta i mot alle gjestene?

– De som har arrangementer er pålagt å sørge for at det er nok søppeldunker til å møte etterspørselen. I tillegg skal vi sørge for oppfølging i nærmiljøet, forteller Rusken-general Jan Hauger.

Vi vil oppfordre alle til å hjelpe oss å holde byen ren og ryddig

Jan Hauger

Han er levende opptatt av å holde byen ren og trivelig. Siden 2009 har han kjørt rundt i den karakteristiske gule elbilen med Rusken-logoen på. Den har etter hvert blitt et populært syn i bybildet, både blant barn og turister. I helgen blir den å se på Mitt Grønne Oslo.

Jan Hauger

Rusken-bilen er ikke bare en nyttig påminner om rydding, men også et populært innslag i bybildet.

 

– Vi vil oppfordre alle til å hjelpe oss å holde byen ren og ryddig. Hvis det er fullt ved den nærmeste søppelkassen, gå til den neste. Det er et felles ansvar, og vi vet at folk liker å ha det ryddig rundt seg og ta vare på denne fantastiske byen, sier han engasjert.

Videre forteller Hauger at alle kan rapportere til Rusken om forsøpling, overfylte søppeldunker og rot på offentlige plasser. Med Rusken-appen kan man sende inn bilde og en kort beskrivelse, som da vil sende ut en bil eller videreformidle til ansvarlig entrepenør. Det er også mulig å sende mail til ruskenpatruljen@bym.oslo.kommune.no.

Plogging på Tøyen
Meninger
Takk for at du vil plukke plast!
Tema: Plast

På lørdag markeres også Verdens miljødag, som i år er viet plastproblematikken. Det er Rusken-generalen glad for, for plast er fortsatt en stor utfordring i Oslos gater.

Jan Hauger plukker søppel

– Hver dag plukker vi i snitt opp to tonn avfall. Innenfor Ring 1 plukkes det manuelt i tillegg til at det kjøres feiebiler. Det er de små tingene som kan skape store problemer, og spesielt sigarettsneiper og snus skulle vi gjerne sett mindre av. Det er mange som ikke tenker over at begge deler inneholder plast, sier Hauger.

Oslo bystyre har vedtatt et mål om at Oslo skal bli Europas reneste by. I tillegg er Oslo kommune kåret til Europisk miljøhovedstad i 2019. Det forplikter, og heldigvis er det mye bra som gjøres av mange.

Det har vært fint å se engasjementet til både barn og voksne den siste tiden. Jeg tror flere og flere har blitt mer bevisst på bruken av plast

Selma Ibrahim

– Det har blitt større bevissthet, og det er herlig å se engasjementet som spesielt barna viser. Likevel kan vi alltid bli bedre, og det er flere tiltak som bør vurderes, sier Rusken-generalen.

Verdens miljødag

  • World Environment Day er en FN-dag som blir markert 5. juni hvert år over hele verden. Første markering fant sted etter miljøvernkonferansen i Stockholm i 1972.
  • Tema i år er Beat Plastic Pollution – Stopp plastforurensingen! India er vertsland, og skal lede initiativ ved å være et forbilde.
Gratis festivalhelg

Ett av helgens arrangementer retter seg nettopp mot barn. I Nedre Foss park blir det Mitt Grønne Oslo, med blant annet kjente artister, konkurranser og utstillinger. NRK-programleder Selma Ibrahim fra «Supernytt» skal være konferansier – og gleder seg stort.

– Det er mange gode grunner til å komme på miljøfestivalen. For det første kan jeg love god stemming, musikk og konkurranser. Samtidig kommer både barn og voksne garantert til å lære noe nytt, og ikke minst er alt gratis! påpeker hun.

Ibrahim er selv engasjert i plastproblematikken, og synes det er viktig å sette fokus på det.

– Det er trist å se hvaler med magen fulle av plast og fugler som bygger reir med søppel. Derfor er det kjempeviktig at alle sammen bidrar. Vi kan alle bli litt flinkere til å for eksempel ha med handlenett på butikken eller bruke plastposer flere ganger. Det har vært fint å se engasjementet til både barn og voksne den siste tiden. Jeg tror flere og flere har blitt mer bevisst på bruken av plast, sier programlederen.

Levende by
Plukker opp to tonn avfall fra bakken hver eneste dag

Også Ibrahim vil oppfordre festivalgjestene til å bidra til at arrangementet blir en ren fornøyelse…

– Kast søppelet i søppelkassene rundt på området. Om man er ekstra ivrig, burde man ta med søppelet hjem og faktisk kildesortere det. Man kan også være bevisst når man handler, ikke ta med unødvendig sugerør eller plastbestikk. Velg mat som ikke er pakket inn i plast. Men med tanke på at dette er en miljøfestival tror jeg de fleste kommer til å tenke seg ekstra nøye om, slår Ibrahim fast.

Oslos matavfall blir til gjødsel på dette jordet
Smarte folk
De jubler over at matavfallet ditt havner her

Her er noen av arrangementene du bør få med deg under kommende festivalhelg:

Musikkfest Oslo
  • Hvor? På scener og klubber i hele Oslo
  • Når? Lørdag 2. juni fra kl 10.30 og ut dagen

Musikkfest har sitt opphav i det franske arrangementet Fête de la Musique. Arrangementet kom til Norge etter initiativ fra Oslo kommune i 1992, og het den gang Musikkens Dag. Mer enn 100 land feirer Musikkfest med gratiskonserter. Artistene spiller som regel på gater, i parker og på torg – lett synlig rundt omkring i sentrum.
I Norge har festivalen vokst kraftig de siste årene, fra ti scener på slutten av 90-tallet til over femti i 2018. Dagen byr på musikk innen de fleste sjangre, alt fra pop, rock og country, til jazz, korsang og world music. Noe for enhver, med andre ord!

 

Mitt Grønne Oslo
  • Hvor? Nedre Foss Park
  • Når? Lørdag 2. juni fra 12 til 17

#mittgrønneoslo er Oslo kommunes miljøfestival som arrangeres hvert år i forbindelse med Verdens Miljødag. Bymiljøetaten inviterer kommunale og private virksomheter, organisasjoner, sosiale entreprenører og politiske partier til å være med og lage miljøfestival.
Årets festival skal avholdes i Nedre Foss park på Grünerløkka, og arrangeres i samarbeid med Musikkfest Oslo. Barna får utdelt et aktivitetskort som de må fylle ut med stempler for så å være med i trekningen av fine premier fra scenen.

 

Havnelangs
  • Hvor? Langs havnepromenaden fra Filipstad til Middelalderparken
  • Når? søndag 3. juni fra 12 til 16

Oslo Havn inviterer byens befolkning til å gå havnelangs for sjuende gang. Langs havnepromenaden fra Filipstad til Middelalderparken kan du oppleve byen største rebus med fine premier, bryggedans, åpen skatehall, filmpremiere på Oslo Havn 1798, se lasting og lossing på en havneterminal, store maskiner, smuglervarer og tollhunder. Food trucks og mathallen Vippa byr på smaker fra hele verden.
Det blir satt opp to shuttletog som går frem og tilbake mellom Filipstad og Rådhusplassen i tillegg til båten MS Festival som inviterer til guidet båttur til Vippetangen.

 

Generation Games
  • Hvor? Rådhusplassen
  • Når? Lørdag 2. juni kl 11-15

Generation Games er et arrangement i regi av bydel St.Hanshaugen som inviterer til felles aktiviteter på tvers av alder. Målet er å bidra til generasjonskontakt, fysisk aktivitet, sosialt samvær og byliv. Aktivitetene gjøres med minst to deltagere fra ulike generasjoner, og storfamilier oppfordres å stille. Det legges opp til at alle skal kunne delta på aktivitetene.

Levende by
Ta med barnebarna på Generation Games