Dette kaster oslofolk oftest feil i de blå posene

33,2 prosent av plasten som ble samlet inn på landsbasis i fjor, ble til ny plast. Sjekk hvordan du kan bidra til å øke tallet!

Tekst Lise T. Vangerud

Tallene baserer seg på innsamlingen fra Grønt Punkt Norges medlemmer, som sender ut 76 576 tonn plastemballasje på markedet hvert år. Av dette blir 32 205 tonn kildesortert av forbrukerne, og 78,9 av dette går videre til gjenvinning. Dette gir en gjenvinningsgrad på landsbasis på 33,2 prosent.

I fjor kastet hver osloinnbygger i snitt 21 kilo med plastemballasje. Selv om mange er flinke, er det fortsatt mye som kastes feil i de blå posene. Her er en liste over gjengangerne:

Tre nyttige fakta om plastsortering

  • Større mengder plastemballasje kan leveres på gjenbruksstasjonene på Haraldrud og Grønmo. Der finner du sekkestativ for innsamling av plastemballasje. I tillegg kan du levere plastemballasje på minigjenbruksstasjonene på Smestad, Grefsen, i Pilestredet park og i Sofienbergparken.
  • For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi to kilo olje!
  • Usikker på hvor du skal kaste avfallet ditt? Sjekk sortere.no!

Mat og tilgriset emballasje

  • står for 5,6 prosent av det som kastes i de blå posene.

Det er ofte halvfulle ketchupflasker, rømmebeger med mye rømme igjen, smørbeger med smør, salatpose med vissen salat oppi, halvtomme påleggspakker, en vissen gulrot alene, nugattiboks med innhold. Emballasjene skal kastes i de blå posene, men må være fri for produktrester. Husk derfor å skylle dem i kaldt vann!

Annet restavfall

  • står for 2,7 prosent av det som kastes i de blå posene.

Det kan være bleier, tørkepapir og kulepenner i plast. Dette skal kastes i restavfall. Små mengder tørkepapir med matrester kan legges i matavfallposen.

hender som holder en blå pose over søppelkasse

Sjekk hva vi ofte kaster feil i de blå posene!

Avispapir, papp og kartong

  • står for 1,7 prosent av det som kastes i de blå posene.

Dette skal kastes i beholderen for papp og papir. Husk å skylle melkekartonger først.

Metall

  • står for 0,5 prosent av det som kastes i de blå posene.

Det er ofte drikkebokser i aluminium og telys. Bokser med pant skal pantes i en panteautomat. De som ikke har pantemerket, skal sorteres som metallemballasje. Hvis lyset er tomt for stearin, skal aluminiumsformen i metallemballasje.

Blå og grønne søppelposer
Smarte folk
Vet du hva slags plast som skal kastes i den blå posen?

Klær og sko

  • står for 0,5 prosent av det som kastes i de blå posene.

Det kan være sokker, crocks, truser og gummistøvler. Disse skal sorteres som restavfall. Rene tekstiler kan også leveres til Fretex. De gjenvinner det som ikke kan gjenbrukes, også enslige sokker og utslitte truser.

Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall)

  • står for 0,1 prosent av det som kastes i de blå posene.

Det er oftest batterier, vannkoker ( i plast), elektronisk leketøy (som også har plast på seg). Alle produkter som går på strøm eller batteri regnes som elektrisk og elektronisk avfall. Slike produkter kan leveres gratis til forhandlere som selger tilsvarende produkter. Du kan også levere produktet gratis til kommunale mottak for EE-avfall.

Kilde: Grønt Punkt

Dette blir den gamle plasten din til

  • Ketchupflaska og isboksen kan bli til nye kasser, bokser, søppelbøtter, snøskuffer, blomsterpotter, kontorstoler og støvsugere!
  • Den brukte plastbæreposen og zaloflaska kan bli til rør, folie og slanger.
  • Yoghurtbegeret og kjøttdeigemballasjen kan bli til kleshengere og bokser.
  • Brukte drikkeflasker og den tomme rekesalatboksen kan bli til fleece-tekstiler, bildeler, folie og nye drikkeflasker.

Kilde: Loop.no/Loop Miljøskole