Hvilken bil bør du velge nå?

Elbil, hybrid, bensin eller diesel? Hør hvilken bil ekspertene mener du bør vurdere for din bruk og livssituasjon.

Tekst Sissel Fantoft Foto NAF/Bilforhandlerne

Det aller første du bør gjøre er å tenke grundig gjennom hvilke behov bilen skal dekke. Skal du kjøre til jobb, eller kun bruke bilen i helger og ferier? Og hva vil en bil egentlig gi deg av årlige kostnader? Disse er viktige spørsmål å stille seg, dersom du skal kjøpe ny bil.

– Oslo har et godt kollektivtilbud, og mange kan sykle eller gå til jobben. Mange familier klarer seg med én bil som de bruker når de skal til hytta eller på ferie, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Kan bildeling lønne seg?

Hun anbefaler også å vurdere om en bildelingsordning kan dekke behovene dine.

– Det er dyrt å eie bil. Man kan leie, melde seg inn i et bilkollektiv eller kjøre mye taxi for det det koster å eie egen bil. Det er fornuftig å tenke gjennom dette før du kjøper en bil som vil stå stille mesteparten av tiden, sier hun.

 

Ikke la følelsene styre ved valg av bil, det er dårlig økonomi.

Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF

 

For det er ikke bare prisen på bilen du må ta med i regnestykket, men også driftskostnadene, som bompenger og drivstoff.

– Det er viktig å gjøre dette regnestykket. Ikke la følelsene styre ved valg av bil. Det er dårlig økonomi. Tenk gjennom hva slags bil du har råd til og hvilke behov den skal dekke, i tillegg til faktorer som sikkerhet og miljø, oppfordrer hun.

Ikke få ladeangst

– Regnestykket for elbiler er gunstig når det gjelder driftskostnader. For dem som ofte kjører på langtur kan en ladbar hybrid være et alternativ, men vær klar over at på langtur uten lademuligheter bruker den mye drivstoff – da vil det likevel kanskje lønne seg å velge en bensin- eller dieselbil, sier Sagedal.

NAF har som grunnregel at verden går fremover, og det er lurt å hive seg på elbilmulighetene.

– Det satses intensivt på å bygge ut lademulighetene langs veien, og det vil ikke ta lang tid før det blir like enkelt å lade som å fylle drivstoff. Derfor er det ikke nødvendig å henge seg opp i rekkevidde, mener Inger Elisabeth Sagedal.

 

Dette mener bilekspertene!

Mann som setter lader i panseret på en elbil.

Kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening, Petter Haugneland, har flere gode råd for deg som vurderer elbil.

Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening:

Hvis du kommer frem til at elbil kan være noe for deg bør du sjekke om du har jevnlig lademulighet hjemme, eller til nød på jobb.

Barnefamilien: 

For en familie med flere barn vil jeg anbefale en elbil i kompaktklassen, eller Nissan e-NV200, en fem-seters varebil som kommer med dobbel rekkevidde fra neste år. Kjører du mye og langt kan det lønne seg å investere i en Tesla, det vil være et godt alternativ økonomisk sett, og de har et velutbygd nett av hurtigladestasjoner

Den voksne: 

Det finnes flere elektriske småbiler som passer godt til en enslig person, for eksempel Volkswagen e-up!, BMW i3 eller Renault Zoe. Det aller viktigste før du velger bil er å tenke gjennom hva slags behov du har. Hvis du bare skal kjøre på langtur en sjelden gang kan det være et godt alternativ å leie eller låne en bil til det.

Førstegangskjøperen: 

Sjekk Finn.no! Det kommer en stadig strøm av brukte elbiler for salg. Men du bør også vurdere om du kan klare deg med å melde deg inn i et bilkollektiv – det er det aller beste både for egen økonomi og for miljøet.

Samboerparet uten barn: 

En elbil i kompaktklassen har godt med plass for to personer, og kan brukes både til bykjøring og på langtur. Igjen avhenger valg av bil av bruken, men Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf og Hyundai IONIQ Electric er de mest populære elbilene.

For flere elbiltips, se:

https://elbil.no/elbil-2/sjekkliste-elbil/

https://elbil.no/elbil-2/elbiler-idag/

Grønt felt for elbilparkering, og en grå elbil
Smarte folk
Ti myter om elbil

Knut Sandsmark, distriktssjef næringssalg, Bilia:

Portrett av distriktssjef for Bilia

Knut Sandsmark, distriktssjef for næringssalg i Bilia.

– Slik markedet og avgiftssystemet er i Norge i dag vil jeg helt klart anbefale alle å lease fremfor å kjøpe bil. Da får du en ny, sikker og problemfri bil og slipper å binde opp egenkapital. Utviklingen går så rivende fort at ingen vet hva en ny bil vil være verdt om tre-fire år.

Barnefamilien: 

Jeg vil definitivt anbefale en aktiv barnefamilie å lease en plug in hybrid-bil. Det er både et økonomisk og miljøvennlig alternativ. For familier med ett eller to barn vil jeg anbefale en BMW 225. Ønsker man en større bil eller har flere barn, er Volvo XC60 eller V90 T8 en mulighet.

Den voksne:

En enslig, godt voksen person som har behov for en praktisk bil i Oslo bør satse på å lease en elbil, for eksempel BMW i3.

Førstegangskjøperen: 

For en førstegangskjøper med dårlig råd er det mye smartere å lease en ny småbil fremfor å kjøpe en bruktbil. Da får du en splitter ny bil for en rimelig månedsleie. For eksempel Ford Fiesta eller Toyota Yaris bensinbil.

Samboerparet uten barn: 

Det urbane samboerparet uten barn bør uten tvil vurdere å lease en elbil, som BMW i3. Den er trendy og kul og har meget god rekkevidde, samt et høyt sikkerhetsnivå.

 

Håkon Fergestad, daglig leder Møller Bil Oslo Vest:

Portrett av daglig leder ved bilforhandler i Oslo

Håkon Fergestad, daglig leder ved Møller Bil Oslo Vest.

– Mange kaster seg over biler med ny teknologi som kanskje ikke nødvendigvis passer til deres bruk. Dette er komplisert, derfor er vår rolle like mye å være en rådgiver for kunden som selger, og være ærlige når vi snakker om driftskostnader, miljø og økonomi.

Barnefamilien: 

En aktiv familie som bruker bilen til jobb i byen, fotballtreninger og andre aktiviteter i hverdagen og til hytta i helgene kan med fordel vurdere en plug in hybridbil. Da kjører de 100 prosent elektrisk i hverdagen, samtidig som de har gode muligheter til å reise på langturer. En Volkswagen Passat GTE er et godt alternativ. Har man behov for firehjulstrekk kan Audi Q7 e-tron passe godt.

Den voksne: 

Hvis man stort sett kjører i byen og tar en langtur i ny og ne vil jeg anbefale en Volkswagen e-Golf. Den har en teoretisk rekkevidde på 300 kilometer. Rekkevidden er mindre på langkjøring vinterstid, men lademulighetene langs veien begynner å bli såpass gode at det ikke er noe problem å stoppe og ta en kaffe mens man lader underveis. Kjører man ofte på langtur kan man vurdere en Golf GTE eller en Audi A3 e-tron, som er plug in hybrider.

Førstegangskjøperen:

Hvis man har mulighet til å låne bil av foreldre når man skal kjøre langt, og først og fremst trenger en bil til bykjøring, er Volkswagen e-up! et godt alternativ. Den er rimelig i innkjøp, har en god miljøprofil og er enkel å kjøre rundt i byen med og lett å parkere.

Samboerparet uten barn: 

Her vil jeg også anbefale en Volkswagen e-Golf. Det er en miljøvennlig bil. Hvis man kan sykle, gå eller reise kollektivt til jobb og kun skal bruke bilen på helgeturer og ferier er Audi TT en lekker sportsbil. Gjerne til den som ønsker en morsom, sporty og spennende bil. Hvis den kun blir brukt en sjelden gang, har man likevel et godt CO2-regnskap selv om man eier en bensinbil.

Bom, Furuset
Smart reise
Dette koster det i de nye bommene

Frank Krogstad, salgsdirektør, Birger N. Haug:

Portrett i sort/hvitt av Frank Krogstad

Frank Krogstad, Birger N. Haug.

– Hvis du vurderer å kjøpe bil er det en jungel av ting å ta hensyn til. Hva er dine behov? Skal du kjøpe eller lease? Nytt eller brukt? Elbil, plugin hybrid eller fossilbil? Med de høye boligprisene i Oslo er det avgjørende at du setter opp et regnestykke over totalkostnadene ved å eie en bil, inkludert driftskostnader. Hvor mye har du råd til å bruke på bil i måneden? Ulike bilmodeller har ulike driftskostnader og vedlikeholdsbehov. Om du skal velge elektrisk, hybrid eller fossilbil kommer helt an på dine behov og muligheter. Men lademulighetene blir stadig bedre, så våg å tenke litt utenfor boksen, og ikke la ladeangsten ta overhånd.

Barnefamilien: 

For en aktiv barnefamilie med hytte på fjellet kan elbil være en løsning, så fremt de har muligheten til å lade hjemme. Hyundai Ioniq Electric og Nissan Leaf er prisgunstige alternativ med god rekkevidde, og kan være et godt utgangspunkt hvis man har mulighet til å hurtiglade på veien til hytta. Eventuelt kan man vurdere en plug in hybrid hvor man kjører elektrisk i nærmiljøet og fossilt på langtur.

Den voksne:

Vil man sitte litt høyere og trygt, så kan Nissan X-Trail, eventuelt Subaru Forester og Hyundai Tucson være et godt valg. Dette er anvendelige biler, som er prisgunstige.

Førstegangskjøperen:

Tenk gjerne leasing, kanskje elbil, eventuelt plug in hybrid. Det er ikke gitt at førstegangskjøpere kjøper brukt, mange har også mulighet til å sette seg inn i en splitter ny bil, med topp moderne sikkerhetsutstyr.

Samboerparet uten barn: 

Her vil jeg appellere til følelser. Kanskje velge en sportslig bil, som tar dere dit dere vil? Hos oss betyr dette gjerne Subaru XV eller Levorg, eller kanskje en Nissan Qashqai.

 

Øyvind Wilhelms, salgssjef for Mercedes-Benz hos forhandler Bertel O. Steen Autostern:

Portrett av salgssjef av Mercedes Benz hos bilforhandler

Øyvind Wilhelms, salgssjef for Mercedes-Benz hos Bertel O. Steen.

 

– For enkelte vil en helelektrisk bybil gi tilstrekkelig fleksibilitet, mens andre trenger mer plass, firehjulsdrift og rekkevidde. Mange kunder er bedre orientert enn før, men de kjenner sjelden alle mulighetene. Derfor ønsker de hjelp fra oss for å finne den modellen som passer best, også når det gjelder avveiningen mellom kjøp og leasing. Tenk over hvordan ditt kjøremønster ser ut, analyser lademulighetene der du bor og vurder ulike finansieringsalternativer.

Barnefamilien: 

Den aktive barnefamilien bør velge en Mercedes-Benz GLC 350 e Plug-in Hybrid. Det er en SUV som kan kjøres utslippsfritt i byen, samtidig som man har rekkevidden til å nå hytta i helgene. Det er den eneste Premium-bilen i sitt segment og har blant annet firehjulstrekk og hengerfeste.

Den voksne: 

For den voksne vil jeg trekke frem Mercedes-Benz E 350 e, som også er en Plug-in Hybrid. Dette er en svært avansert og sikker sedan med høy komfort og det nyeste innen assistansesystemer og selvkjørende teknologi.

Førstegangskjøperen: 

For unge bilkjøpere i etableringsfasen kan leasing være et godt alternativ, dersom de har begrenset med egenkapital. Det gir fleksibilitet og muligheten til å kjøre ny og sikker bil med lavt, eller null lokalt utslipp. Jeg vil foreslå en Smart fortwo electric drive, eller fire-setersvarianten Smart fortwo for de med noe mer plassbehov. En A-Klasse vil også være et godt alternativ.

Samboerparet uten barn: 

Til et aktivt samboerpar uten barn og med behov for plass til fritidsutstyr vil jeg anbefale en Mercedes-Benz C 350 e Stasjonsvogn Plug-in Hybrid. Den har et tøft, sportslig design, god plass og kan som Mercedes-Benz GLC kjøres helelektrisk. I tillegg er den svært hyggelig priset, så man får veldig mye bil for pengene.

Smarte folk
– Vi ønsker at alle skal få mulighet til å lade i garasjen