– Vi begynte å bruke utekontoret med en gang det sto ferdig

Oslo har fått egne utekontor! Linda Sygna og Leoni Goodwin er to av dem som gjerne tar med seg pcen ut for å jobbe.

Tekst Sissel Fantoft Foto Fartein Rudjord og Thomas Haugersveen

– Vi må ta bygatene tilbake, og slike tiltak er et flott steg i riktig retning, sier Linda Sygna.

Hun og Leoni Goodwin jobber begge i selskapet cChange som holder til i Sentralen i Øvre Slottsgate. Rett utenfor ligger ett av byens to nye utekontor, som er tegnet av studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen.

I Kjeld Stubs gate og Øvre Slottsgate er det nemlig bygd egne utekontorer som sto klare før sommeren – som alle er velkomne til å bruke. Her får du både strøm, internett og tak over hodet.

– Vi begynte å bruke utekontoret med en gang det sto ferdig. Det er lettvint å ta med seg pc’en ut, og akkurat nå sitter vi og diskuterer litt før vi skal inn i et møte. Det er mye deiligere å sitte her enn inne på et kontor, spesielt i fint vær, sier Sygna.

 

Utekontorene er et flott tilskudd til bygatene –  de er både synlige og tilgjengelige.

Linda Sygna
Vil ha mer natur i sentrum

Utekontorene er et av de første prosjektene i Bilfritt byliv som realiseres. Målsettingen er å skape en grønnere og mer levende by, med hyggelige møteplasser i gatene i Kvadraturen.

– Utekontorene er et flott tilskudd til bygatene –  de er både synlige og tilgjengelige. Men jeg kunne godt tenke meg mer grønt her, vi trenger mer natur i sentrum, og noen grønne planter hadde vært kjempefint, sier Sygna.

En gruppe med ni arkitektstudenter har tegnet utekontorene på oppdrag fra Bymiljøetaten.

– Vi har jobbet med dette ved siden av studiene, og fått veiledning fra lærerne underveis, forteller Martin Tosterud.

Studentene fikk fritt spillerom til å tolke oppgaven slik de ønsket.

– Når Bymiljøetaten fjerner parkeringsplasser i sentrum frigjøres det arealer. Dette prosjektet handler om å bruke disse arealene på nye måter, sier Tosterud.

Utekontorene er, på oppdrag fra Bymiljøetaten, tegnet av studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen.

Vil at folk skal velge utekontor 

Etter mange timer med idémyldring landet studentene på en idé om et 6,5 meter langt bord med to frittstående moduler på hver side.

– Vi jobbet lenge med å finne en inngang til utekontorene: Hvordan kan vi invitere folk til å sette seg ute i gata og jobbe? sier Nikolai Røsæg.

– Det holder ikke bare å sette ut noen kontormøbler, vi må lage et hyggelig sted hvor folk føler at de kan sitte en stund, legger Mira Hahn til.

I dag trenger mange bare strøm, tilgang til internett og et godt sted å sitte for å kunne jobbe.

– Derfor har vi hatt en strategi om å legge til rette for ulike typer bruk over ulike tidsintervaller, slik at det forhåpentligvis blir lettere for folk å bruke utekontorene. Terskelen for å sette seg ned i to minutter for å ta en telefon er lav. Neste terskel er å sette seg og spise lunsj, og den blir lavere når noen allerede sitter der. Etter hvert vil det kanskje føles naturlig å bli sittende med pc’en i et par timer og jobbe, håper Tosterud.

Langbordet, sitteplassene og de to frittstående modulene er bygd opp av stablede tømmerstokker. Over bordet er det tak, og under taket spennes et seil som strekker seg utover langbordet.

Alle er velkomne til å bruke utekontorene, så test de ut du også!

Selvforsynt med strøm

Kjeld Stubs gate og Øvre Slottsgate er dekket av malte prikker i ulike farger der langbordene står. Det vil fortsatt være mulig for biler å passere, men tanken er at prikkene skaper et skille slik at bilførerne kjører mer forsiktig.

– Siden det er parkeringsutkjørsler og vareleveringer i begge gatene kan de ikke stenges for trafikk – utrykningsbiler må også kunne komme frem. Det er likevel et poeng å gjøre gatene mindre attraktive for bilister, og vi håper at prikkene vil føre til at gatene oppleves som et annet rom, forteller studentene.

Og kronen på verket; taket til kontorene er dekket med solcellepaneler slik at utekontorene er selvforsynte med strøm.