Nå kan du bidra til at Bislett Games blir verdens grønneste stevne

Det er tenkt grønt i nesten alle ledd når Bislett Games går av stabelen denne uka. Nå håper arrangøren at du blir med på dugnaden.

Tekst Marianne Alfsen Foto Michael Ray Vera Cruz Angeles

– Bislett Games er kjent for å sette verdensrekorder på banen. Nå skal vi bli verdens mest bærekraftige friidrettsstevne, sier Steinar Hoen.

Bislett-generalen snakker på inn og ut pust når han forteller om hvor mye som er blitt grønt på Bislett Stadion utover de karakteristiske tribunestolene. Norges viktigste internasjonale friidrettsstevne har nemlig tatt den grønne stafettpinnen og sprintet foran.

– Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad i 2019 og byrådet har satt seg ambisiøse klimamål. Vi har tatt utfordringen, sier Hoen.

 

Vi ville ta en rolle i det grønne skiftet. For idretten har også et samfunnsansvar.

Steinar Hoen, stevnedirektør for Oslo Bislett Games

 

Grønn transport

Når den internasjonale friidrettseliten inntar Oslo denne uka, for å delta på det 52. Bislett Games i rekken, skal de for første gang fraktes utslippsfritt rundt i hovedstaden.

Slik reiser du utslippsfritt til Oslo Bislett Games

Rutebuss: 21 og 37 (til St. Hanshaugen, 500 meter å gå til arenaen)
Trikk: Linje 17 og 18

Flytog inn til byen, innlosjering på hotell i gangavstand fra stasjonen, hydrogen- og elbiltransport til trening – og ikke minst egen trikk til Bislett Stadion på stevnedagen.

– Ruter har åpnet den nye trikkesløyfa i Dronning Eufemias gate bare for oss, og så har vi chartret en trikk. 200 utøvere, trenere og ledere kan gå ut av hotelldøra og rett på trikken, forteller Hoen.

Stevnedirektør Steinar Hoen sier det skal være lett for publikum å kildesortere under årets Oslo Bislett Games, med boksene som er satt opp flere steder på stadioen. Gro Feldberg Janborg, kommunikasjonssjef i Ruter håper også mange velger å reise kollektivt til arrangementet.

Fraktes med tog

Men den største grønne genistreken er avtalen Bislett Games har gjort med Stockholm – som normalt arrangerer sitt Diamond League-stevne i juli.

– Vi foreslo for dem å legge arrangementet til samme helg som Bislett Games, forteller Hoen. Og slik blir det – de neste tre årene.

– Dermed har vi kuttet klimafotavtrykket for begge stevner med 50 prosent, sier Hoen ivrig.

Nå skal nemlig utøverne og deres team fly inn til Oslo i dagene før 15. juni, før de setter seg på toget til Stockholm og setter hverandre i stevne på nytt 18. juni. Så flyr de alle hjem fra Stockholm igjen. Det betyr sammenlagt 400 sparte flyreiser. Bra for miljøet, og bra for stevnekassa i begge land.

En rolle i det grønne skiftet

Det begynte med at 29 år med en av verdens oljegiganter som tittelsponsor rant ut i tiden.

– Det ble en mulighet til å tenke nytt. Vi ville ta en rolle i det grønne skiftet. For idretten har også et samfunnsansvar, mener Hoen.

Nå er den fossile tittelsponsoren en saga blott og én stor sponsor er erstattet med mange mindre. Dermed har hovedstaden fått overtatt den gjeve tittelplassen: Det tradisjonsrike stevnet heter nå Oslo Bislett Games. Et nytt, grønt ståsted har åpnet dørene for en helt ny type samarbeidspartnere. Noen bidrar med nødvendige mynter i kassen, men årets viktigste samarbeidspartner bidrar med noe helt annet:

– Miljøorganisasjonen ZERO har den grønne kunnskapen vi ikke har, forteller Hoen.

Idrett og miljø

Sammen med ZERO har Bislett Alliansen, som drifter Bislett Stadion på vegne av Oslo kommune, snudd hver stein for å gjøre både anlegget og stevnet mer bærekraftig. All energi kommer nå fra garantert fornybare kilder, solceller på taket er under utredning og et nytt, lettfattelig kildesorteringssystem for publikum skal være på plass før 15. juni.

– Folk er vant til å kildesortere hjemme, vi vil at de skal ta med seg de gode vanene hit på stadion, som er i bruk hver dag, forteller Hoen.

Ingen parkeringsplasser

– Bærekraftig er et ord jeg liker. Det betyr at vi har sett på alt i sammenheng, at alt er gjennomtenkt. Det betyr også at det vi gjør er både miljømessig og økonomisk forsvarlig, mener Hoen, og forteller at Oslo Bislett Games også vil være en møteplass for alle som har en rolle å spille i det grønne skiftet. På stevnedagen, 15. juni, arrangerer derfor Oslo Bislett Games og ZERO en felles miljøkonferanse om løsninger i næringslivet.

– Vi var jo allerede langt på vei verdens mest bærekraftige idrettsarena, siden vi ligger midt i byen. Vi har ingen parkeringsplasser! Hit må publikum ta trikken eller bussen, eller gå eller sykle. Slik de har gjort i alle år, sier Hoen, og humrer litt over at ”null parkeringsplasser” er blitt ett salgsargument i det moderne Oslo.

Transport er nøkkelen

– Det viktigste miljøtiltaket vi kan bidra med, er nettopp å gjøre det attraktivt for folk å la bilen stå, forteller Gro Feldberg Janborg, kommunikasjonssjef i Ruter – som har samarbeidet tett med Oslo Bislett Games for å finne grønne transportløsninger. Hun mener det betyr mye at en så seriøs idrettsaktør går foran og viser vei.

– For alle må bli med om vi skal nå Oslos ambisiøse klimamål, påpeker Feldberg Janborg.

Publikum kan glede seg til fossilfri åpningsparade, der nullutslippsbiler vil rulle inn på arenaen – lastebiler og søppelbiler, motorsykler og personbiler.

– Se her, da, det er meldt knallvær, sier Hoen og scroller nedover vær-appen.

– Da må vi jo ha gjort noe riktig!