Har du fått med deg at du kan låne sykler på biblioteket?

– Plutselig skinner sola og vi får lyst til å ta en pause fra lesingen. Da er det perfekt at vi kan låne sykler her, sier Shahjahan Ehsan.

Tekst Sissel Fantoft Foto Fartein Rudjord

På Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK) kan du låne mer enn bøker: Seks sykler står klare til bruk for alle med lånekort. Syklene kan lånes for en uke av gangen, og er et initiativ for å øke sykkelandelen i Bydel Alna. Shahjahan Ehsan og Herman Lindskog bor på Ellingsrud, men bruker gjerne FUBIAK som lesesal. De synes at tilbudet om sykkelutlån er en glimrende idé.

– Plutselig skinner sola opp og vi får lyst til å ta en pause fra lesingen og stikke bort på fotballbanen. Da er det perfekt at vi kan låne sykler her, og veldig fint at vi ikke trenger å levere dem tilbake før en uke seinere, sier Ehsan.

– Syklene er fine, og lett tilgjengelige, så dette tror jeg blir et populært tilbud, legger Lindskog til.

 

Sykling er både miljøvennlig, sunt og gøy, og vi ønsker å bidra til at flere i Bydel Alna får muligheten til å sykle.

Charlotte Sætre, fagleder frivillighet ved FUBIAK

 

Enkelt og tilgjengelig

Hver eneste dag er om lag 1500 mennesker innom FUBIAK. Tilbudet om sykkelutlån ble lansert i fjor sommer.

– Vi låner ut fire sykler i voksenstørrelse, og to barnesykler. Og fra august får vi også to elsykler til utlån. Når du har valgt den sykkelen du ønsker å låne oppgir du bare nummeret til betjeningen og får utlevert nøkkelen. Sykling er både miljøvennlig, sunt og gøy, og vi ønsker å bidra til at flere i Bydel Alna får muligheten til å sykle, sier fagleder frivillighet Charlotte Sætre ved FUBIAK.

Hver torsdag inviterer de også til sykkelverksted.

– Da kommer det en sykkelmekaniker hit, så kan alle som vil komme med syklene sine og lære seg hvordan de vedlikeholder dem. Vi jobber med å bygge opp et frivillig drevet sykkelmiljø i bydelen, og samarbeider også med Furuset IF og deres aktiviteter. Vi har også et samarbeid med Stiftelsen Betanien, som er i ferd med å åpne et flott sykkelverksted i sine utleieboliger for ungdom, forteller hun.

Sykling er både miljøvennlig, sunt og gøy, og vi ønsker å bidra til at flere i Bydel Alna får muligheten til å sykle, sier fagleder frivillighet Charlotte Sætre ved FUBIAK.

Søk støtte!

Det er stor forskjell fra bydel til bydel på hvor mange mennesker som bruker sykkelen som transportmiddel. Bydelene Alna, Søndre Nordstrand, Vestre Aker, Ullern, Gamle Oslo, Østensjø, Stovner, Bjerke og Grorud har lavest sykkelandel, og barn, unge voksne, kvinner og eldre er de som sykler minst. Det ønsker Oslo kommune å gjøre noe med. Blant annet gjennom å bygge ut bedre sykkelveinett i hele byen, samt Sykkelprosjektet, hvor alle som har en god idé kan søke midler til aktiviteter for å få flere til å sykle. Sykkelprosjektet støtter sykkelaktiviteter fra en pott på totalt 600.000 kroner. Sykkelaktivitetene ved FUBIAK er blant de som får støtte.

– Sykkelutlån er bare et av mange gode eksempler på hvordan en god idé og initiativrike mennesker kan bidra til at flere kan sykle – også de som ikke har råd eller av andre grunner ikke har egen sykkel tilgjengelig. Dette vil vi gjerne se mer av! sier kommunikasjonsrådgiver Ellen Munden Paalgard i Sykkelprosjektet, som er underlagt Bymiljøetaten.

– Vi oppfordrer alle med gode ideer til sykkelaktiviteter om å søke støtte innen 12. juni. Enten det er til reparasjonskurs, lek, utlån eller opplæring, sier hun.

Søknader fra bydeler med lav sykkelandel blir prioritert. Både organisasjoner, næringsliv, kommunale virksomheter og privatpersoner kan søke.

Her finner du søknadsskjemaet!