Size: large
Type: image
NB! Vi har delt ut midlene som var satt av til ordningen, og har derfor stengt ordningen for nye søknader.
Energibruk i bygg står for 75 prosent av energibruken i Oslo. Over 50 prosent av de energimerkede byggene i Oslo har de aller dårligste energikarakterene, F og G. Altså er det store mengder energi å spare på å gjøre bygninger i Oslo mer energieffektive – og for beboere i borettslag og sameier kan det bety store kutt i strømregningen.
Også for byens del er det viktig at vi sparer på energien og bruker energien smartere. Når Oslo skal bli en nullutslippsby i 2030, må all bruk av fossil energi fases ut, og enda mer av det vi gjør i byen vil trenge strøm. Med mange trekkfulle og dårlig isolerte bygg hvor det «fyres for kråka” blir den jobben vanskeligere.
– Å spare energi er noe av det smarteste vi kan gjøre, både for lommeboka og klimaet. Potensialet er stort i folks boliger for å bruke mindre energi og produsere egen. I Oslo bor de aller fleste i leilighet, og for borettslag og sameier kan kartlegging av hvordan man skal spare være veldig kostbart. Den barrieren vil vi nå fjerne, ved hjelpe borettslag og sameier med å gjennomføre en profesjonell energikartlegging. Det vil gjøre at flere i Oslo kan spare energi og produsere egen strøm, sier Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel.
Energikartlegging er første steg
Selv om energibesparende tiltak lønner seg over tid, krever de ofte store investeringer. Mange beboere i borettslag eller sameier bor der ofte kun i en kort periode, og har ikke nødvendigvis interesse av å ta kostbare investeringer som er lønnsomme først på lengre sikt. Gode støtteordninger er derfor avgjørende for at viktige og fornuftige energitiltak gjennomføres. I dag støtter Enova energiforbedrende tiltak for borettslag og sameier med inntil 10 millioner kroner.
– En energikartlegging er første steg mot å gjennomføre små og store energitiltak. Før man søker om tilskudd fra Enova til energiforbedring, bør borettslag og sameier i de aller fleste tilfeller gjennomføre en energikartlegging, sier Astrid Ståledotter Landstad, rådgiver i Klimaetaten.
Borettslag og sameier må først søke om støtte fra Enova. Etter at de har mottatt bekreftelse fra Enova om støtte, kan de søke Oslo kommune om å få dekket ytterligere 30 prosent av utgiftene. Enova og Oslo kommune dekker da til sammen opptil 80 prosent.
Endring av tilskuddssatsen
Fra 7. juni klokka 15.00 justerte Klimaetaten tilskuddssatsen i ordningen fra 50 til 30 prosent av utgiftene. Hensikten er at flere skal få mulighet til å få støtte til tiltaket fra Klima- og energifondet. Egenandelen vil kunne bidra til en høyere gjennomføringsgrad av kartleggingene som har fått tilsagn, og dermed også utløse flere energitiltak per støttet krone.