Hva kan du gjøre med restematen etter julen for å unngå matsvinn, og hvordan kan du gjøre gavene og innpakningen mer klimavennlig og økonomisk smart? Svar: en hel masse! Slik feirer du en litt grønnere jul!

Den gamle pynten er den fineste

Ifølge SSB importerte vi i fjor julepynt for 420 millioner kroner, og juletrebelysning for 96 millioner kroner. Uansett om du har boden full av gammel julepynt eller ikke, så har vi triksene for deg.

Sjekk bildekarusellen under for tipsene til en litt grønnere jul⤵

Smart og klimavennlig julehandel

I en undersøkelse gjort av Unicef Norge oppga fire av fem at de får julegaver de ikke trenger, og nesten halvparten sa at de ofte gir gaver uten å vite om mottakeren har bruk for det.

For å unngå å havne i den situasjonen selv, har vi klekket ut tre tips til en litt smartere julehandel, en handel som er estimert av Virke til å være på 133 milliarder kroner i år.

Grønnere jul med kreativ innpakning

Hver jul er det anslått at nordmenn til sammen bruker rundt 60 millioner meter gavepapir. Dersom vi nordmenn hadde valgt å pakke inn ekvator til jul, istedenfor alle gavene, hadde vi trengt en og en halv jordklode.

Er du i det kreative hjørnet, og samtidig ønsker å bruke mindre gavepapir, så har vi tre tips til deg:

ReLove har laget en oppskrift på gjenbrukbar gavepose som kan lages av materiale du har hjemme.

VIDEO: Tradisjonelt julegavepapir er lite miljøvennlig. Hva med å lage noen søte juleposer av stoff du har liggende? Se så lett det er!

Tilpass klærne på nye måter

Dukker det opp en invitasjon til en julemiddag eller et julebord kan du finne frem finstasen. Kanskje du har noe hjemme i skapet allerede som kan forbedres, tilpasses eller styles på nye måter slik at det føles nytt?

 

Les også: Fiks det selv – på fest

 

Psst: Oslo bugner av bruktbutikker, bare sjekk ut denne oversikten.

Grønn jul: bruk opp restematen

Å beregne korrekt mengde mat kan være en utfordring, og spesielt i julen når man heller vil handle for mye enn for lite.

Ved å ha noen rene beholdere klart til måltidet er over kan du forhindre unødvendig matsvinn. En løsning er å sende gjestene hjem med restene, eller å invitere til en restefest dagen derpå.

Her finner du oppskrifter på deilig restemat av grøtribbe og kalkun.