Kniven er kjøkkenets viktigste redskap, og fungerer best når den er skarp og presis. Her er fire skarpe grep som motvirker sløve kniver.

 

1. Håndvask

Vask alltid kniven din for hånd! Skarpe kniver liker nemlig ikke oppvaskmaskin. Vaskemiddelet i oppvaskmaskinen kan skade knivseggen, og kniven kan slå inn i andre ting under oppvask. Begge deler fører til en sløvere kniv over tid.

 

2. Oppbevaring

Oppbevar knivene dine riktig. Det vil si, ikke legg dem i en skuff sammen med annet kjøkkenutstyr av metall. Akkurat som i oppvaskmaskinen, vil knivseggen sakte, men sikkert skades gjennom kontakt med annet kjøkkenutstyr. Bruk heller en magnetlist eller knivblokk.

VIDEO: Enkel knivsliping

3. Skjerpestål

Bruk et skjerpestål jevnlig for å holde kniven skarp. Skjerpestål, ofte kalt «slipestål», selges i de fleste kjøkkenbutikker til en rimelig penge, og hjelper deg med å reparere slitasjeskader på knivseggen. Sett skjerpestålet vinkelrett på kjøkkenbenken, og la det være omtrent 15 grader mellom kniven og stålet. Trekk begge sider av kniven over slipestålet tre til fire ganger.

 

4. Knivsliping

Hvis kniven din har blitt ordentlig sløv, kan det være nødvendig å slipe den. Du kan slipe knivene selv ved å bruke våtsteiner, men du kan også levere kniven inn sliping hos enkelte jernvarehandlere eller hos spesialister. Å slipe en kniv koster ofte bare en hundrelapp eller to, og kan spare deg fra å måtte kjøpe ny kniv.

knivsliping med skjerpestål

Hold kniven ca 15 grader fra skjerpestålet.

Visste du at

…. du faktisk IKKE trenger spesialutstyr til knivsliping? En kaffekopp kan gjøre nytten. Snu en kopp opp ned, og sjekk om den har en ring med ikke-glasert (ru) keramikk på undersiden. Stryk begge sider av knivseggen 10 – 15 ganger langs ringen, med en helling på omtrent 15 grader.