Enkel girjustering

Forberedelser 

 1. Plasser sykkelen stabilt, helst ikke opp ned, men slik at bakhjulet løftes opp fra bakken, med stativ eller annet (f.eks. hekte setet på kosteskaft over stoler).  
 2. Sjekk om girarmen står rett. Er den bøyd ut/inn, ta sykkelen med til et verksted.  
 3. Sjekk om kabelen er hel og fin uten sprekker. 

Sett sykkelen i det tyngste giret, slik at kjedet er på minste tannhjul. Merk: Hvis ikke dette går, kan vaieren være for stram. Slakk vaieren ved å skru skruene på styret med klokka. Dette kan gjøres for hånd. Skru litt og litt til den går ned på det minste tannhjulet når du dreier pedalene.  

Skift gradvis giret oppover til letteste gir med hendelen på styret, samtidig som du dreier pedalene. Hvis kjedet ikke beveger seg oppover, betyr det at vaieren er for slakk. Skru forsiktig skruen mot klokka til den hopper opp til neste gir.  

Når du kommer til det letteste giret/største tannhjulet, klikk deg nedover mot det minste igjen. Hvis den ikke hopper fint ned, juster skruen litt til. Hvis giret fortsatt ikke skifter som det skal, eller du er usikker, ta sykkelen med til verksted.

Bremser

Gode bremser er viktig, så sjekk bremseklossene en gang iblant.

De to mest vanlige bremsetypene er hydrauliske skivebremser og mekaniske felgbremser. Førstnevnte bruker hydraulisk kraft og har bremsen plassert ved hjulnavet, mens den andre typen bruker wire og bremse som virker direkte på felgen.

Felgbremser er enklest å sjekke, siden bremseklossene er lett synlige. Bremseklossene har vanligvis dype riller eller spor, og hvis disse er slitt bort, er det som regel på tide å bytte klosser!

På skivebremser må du se mellom bremsecaliperen (det er den delen som klemmer på skiven) og skiven. Du vil se bremseklossene inni caliperen klemt mot hver side av skiven. Disse har et bremsebelegg som fysisk klemmer på skiven. Hvis belegget er tynnere enn et typisk kredittkort (ca. 1 mm), bør de byttes.

Sykkelsjekken
 1. Girhendel
 2. Bremsehendel
 3. Styre
 4. Stem
 5. Gaffel
 6. Skivebrems
 7. Felgbrems
 8. Nav
 9. Felg
 10. Dekk
 11. Ventil
 12. Pedal
 13. Krank
 14. Kjede
 15. Girarm
 16. Kassett/tannhjul
 17. Sete
 18. Setepinne
 19. Eiker
 20. Quik- release/hurtigfeste