Visste du at Norges lengste sklie er på Tøyen? Og at den beste klatringa skjer i Sørli park? Det er mange gøyale lekeplasser i byen – her er noen favoritter for store og små barn!

Sammen med foreldrene sine er Kirsten og Gustav samt Iben (11) og Aslak (8) med på KlimaOslos uformelle lekeplass-test. Kan vi sammen klare å finne byens beste lekeplass, som både barna og foreldrene kan like?

ben, Kirsten (og den fluffy vennen Kanini), Aslak og Gustav poserer for kameraet i lekestativet. lekeplasser.

Fornøyd lekeplass-testpanel: Iben, Kirsten (og den fluffy vennen Kanini), Aslak og Gustav. Foto: Rikke Dahl Monsen.

Det viser seg raskt at det blir vanskelig å sette to streker under svaret ettersom testpanelet har ulike preferanser.

Derfor presenterer vi herved en oversikt med et knippe gode – så får du nesten teste selv!

Kirsten på vei ut av sklia sammen med kosedyrkaninen.
Kirsten på vei ut av sklia sammen med kosedyrkaninen.
Gustav står i klatrestativet og smiler til kameraet.
Gustav står i klatrestativet og smiler til kameraet.
Gustav på vei ut av sklia.
Gustav på vei ut av sklia.

– Denne sklia var den beste! Den får 10 poeng!

Kirsten (5) er ikke i tvil etter å ha sust ned den 27,5 meter lange sklia i Kirsebærlunden lekeplass. Så fort hun er nede løper hun opp for en ny runde, for her det er ingen tid å miste

Kompisen Gustav (5) er helt enig i at sklia er skikkelig morsom, selv om han egentlig likte bedre å klatre på lekeplassen Sørli like ved.

Men skal det gå så fort som mulig nedover, har han et godt råd på lur: – Trikset er å løfte beina så ikke de er borti, da går det mye fortere, røper Gustav.

Lekeplasser er mer enn bare lekeplasser

En voksende befolkning og fortetting av arealer gjør at byens lekeplasser er mer enn bare gøy for barna – de er faktisk helt nødvendige. Nødvendig som sosial arena, for folkehelsa og avgjørende dersom barnefamilier i det hele tatt skal bo i Oslo, i følge Jens Åke Jensen, overarkitekt for park- og byromsplan i Bymiljøetaten. Det betyr at hvor det etableres og oppgraderes lekeplasser og aktivitetsarealer i kommunens regi – og hvordan det gjøres -slett ikke er tilfeldig:

– Vi ser på utviklingen av lekeplasser i et byutviklingsperspektiv. Det er viktig å se på plassen vi har til rådighet og tomtas unike egenskaper. I Kirsebærlunden lekeplass med bratt bakke ga det seg selv at vi ville ha sklier. Et sted med mange trær ville vi kanskje laget en labyrint, forklarer Jensen engasjert.

Iben henger i stativet, Aslak ser inn i kameraet. Vi ser gatekunst med Munch-motiv på bygning i bakgrunnen. lekeplasser

Han vil til livs lekeplasser som bare består av katalogvarer utført etter samme «frimerkeprinsipp»: et ensomt lekestativ med fallunderlag i gummi. Noen ganger med en benk ved siden av. Samt aktivitetsområder tilknyttet den organiserte idretten eller et skoleområde, avskjermet fra gaten eller bylivet.

– Vi har fortsatt en vei å gå, men det satses i langt større grad på å lage flere gode lekeplasser som ivaretar hele brukergruppen og tar klimahensyn, forteller Jensen, som roser politikerne i byen for å våge å satse på lekeplasser:

–  Hadde ikke de sett verdien i dette hadde blant annet ikke Kirsebærlunden vært mulig å få til.

Jensen og hans team ser til både Stockholm og København for førsteklasses lekeplassinspirasjon. Noe av det viktigste er også å få gode lekeplasser der barna bor:

– De indre bydelene i Oslo Øst er Norges tettes befolkede områder av barn og unge. Det må vi ta med i beregningen.

🍒 Kirsebærlunden

Kirsebærlunden lekeplass på Heibergløkka like ved Tøyen T-bane stasjon, ble gjenåpnet våren 2023 etter en stor oppgradering av området. I tillegg til Norges lengste lekeplass-sklie (som går ekstra fort hvis du løfter beina) er det også et 15 meter langt fabeldyr-klatrestativ, en balansesti, to andre sklier og mange flotte sitteplasser og bord. Så her kan det balanseres, krypes, klatres og skli.

Barna står i lekestativet og viser frem fem fingre som indikerer terningkast 5. lekeplasser
Sklie og lekestativ.
Aslak balanserer på et lekeapparat.

Nesten full pott!

Testpanelet Iben, Kirsten, Aslak og Gustav gir gode skussmål til Kirsebærlunden.

Flere sklier og apparater på Kirsebærlunden lekeplass.

Aslak tester balansen.

Det er plantet over 50 nye trær på området (de fleste av dem kirsebærtrær som blomstrer på forsommeren)

Dra hit fordi: Du vil skli på Norges lengste lekeplass-sklie! Parken har apparater som passer både for små og store barn, den har deilige trær som kaster skygge på varme sommerdager, og masse sitteplass for de voksne som venter. Ekstra pluss for nærhet til T-banen på Tøyen og med mange nærliggende kaffebarer. Les mer om parken og finn den på kartet.

🧗‍♂️Sørli lekeplass

Et (litt langt) steinkast fra Kirsebærlunden lekeplass ligger Sørli lekeplass. Dette er en ny og moderne lekeplass på Tøyen som ble bygget i 2018. Den består av to parker med forskjellige lekestativer, der den største av parkene har et 25 meter langt klatreapparat, i tillegg er det bordtennisbord og flere sklier.

Lekestativ og gatekunst med Munch-motiv i bakgrunnen.
De fire barna henger i en lekestativhuske hver og smiler til kameraet.
Iben henger opp-ned i lekestativet mens hun ser inn i kameraet.

Lekeplass og klatremekka på Sørli.

Vårt testpanel gir tommelen opp for Sørli som passer både for de små og de litt større barna.

Opp-ned Iben!

Dra hit fordi: Du har barn som liker å klatre! Ekstra pluss at det ligger ved et kollektivknutepunkt (Tøyen T-bane) og flere kafeer og spisesteder. Flott med kul gatekunst og masse benker for slitne bein. Her finner du den

🌊 Trettenparken

Havnefronten i Oslo har de siste årene gjennomgått en stor transformasjon, og på Filipstad er det et spennende parkområde utenfor Skur 13! Parken er opparbeidet med robust materialbruk Et opphevet gressareal med Tree of Ténéré (Oslo Treet) er et populært sted for avslapning og soling. Treningsparken med en rekke stativer, kunstige palmer og løpebane har blitt Oslos svar på Venice Beach. Parken rommer også en basketbane og skate/sparkesykkel-område, et klatrestativ som er laget av bøyer og flere hengekøyer som er laget av båtfendere.

OBS: For de minste barna er kanskje ikke dette den beste lekeplassen. Våre yngste testdeltakere var ikke så imponerte.

Kirsten balanserer på noen baller som sitter fast i bakken, ,minner litt om livbøyer man ser ute på sjøen.
Aslak balanserer på lekeapparatet.
Et stort kunstig tre som står plassert ved havna ved Filipstad.

Disse har god sprett, synes Kirsten.

Kan det balanseres på, tro? Ja!

Oslo-treet!

Dra hit fordi: Du vil være ved havna, har større barn som vil spille basket, drive med sparkesykkel, skate eller henge venner. Pluss for: et fleksibelt område med masse rom for frilek! Her finner du den

🐈‍⬛Ny lekeplass ved Svarttjern

Svarttjern ligger ved bebyggelsen på Romsås, ikke langt fra Marka. Her finner du en nylig gjenoppstått lekeplass som er vel verdt et besøk i sommer! Denne lekeplassen er nemlig finere enn noensinne. Her finner du både et klatrestativ med to store tårn og en lang sklie. Her er det også fugleredehuske, sandkasse og fine områder for frilek. Og som ikke det var nok – er det vær til det, ta med badetøy🛟. For ved siden av lekeplassen er det en flott badeplass med toaletter, baderampe og boccabane.

Svarttjern lekeplass med høye tårn
Svarttjern lekeplass med høye tårn
Ny lekeplass ved Svarttjern
Ny lekeplass ved Svarttjern
Ny lekeplass ved Svarttjern

Barn ved Svarttjern skole har bidratt med innspill til hva de ønsket seg av lekeelementer. Klatring og sklie sto høyt på ønskelista.

Arbeidet er finansiert gjennom Områdeløft Romsås og Grorud, og er et samarbeid mellom Bydel Grorud og Bymiljøetaten.

Dra hit fordi: Rosinen i pølsa er at du kan kombinere lekeplass med badeplass, noe som gjør denne lekeplassen til en skikkelig sommerfavoritt. Mer informasjon og kart finner du her!

🚲 Sykkellek på Manglerud

Dette er ingen tradisjonell lekeplass – men en spennende aktivitetspark som våren 2023 ble etablert på Manglerud etter idé og ledelse fra Jens Åke Jensen i Bymiljøetaten. Barn opp til 12 år kan trene sykkelferdigheter på forskjellige øvingsbaner i sykkelparken. Parken er universelt utformet og steinen er i stor grad gjenbrukt fra andre prosjekter. Sykkelparken har flere øvingsbaner for sykling og sykkellek med forskjellig underlag – akkurat som det er ellers i byen. Her er asfalt, treverk, brostein, kantstein, belegningsstein, trafikkskilt, kryss, overganger og til og med en rundkjøring😎

– Ideen fikk jeg sammen med min da 6 år gamle sønn Nilas. Det var han som kom på de fleste av de riktig gode ideene til dette her. Tanken er å la barn bli bedre og tryggere syklister ved at de får øve seg i et trygt miljø. Jeg er veldig stolt av resultatet, sier Jensen.

Sykkelbane av tre i skogen.
En ung syklist tester sykkelbanen.
To syklister på sykkelbanen.

Dra hit fordi: Hensikten med øvingsbanen er at barna både er fysisk aktive og lærer viktige sykkelferdigheter. I tillegg har parken sitteplasser og grøntområder. Sykkelparken ligger i tilknytning til Manglerud skole, Manglerud bad og skateparken.

🎉 Bjørvika lekeplass

Ja, det er mulig å kombinere et besøk på MUNCH med klatring, for rett ved museet ligger en skikkelig iøynefallende lekeplass. Den kan minne om et stort bur, men dette er altså et stort lekeapparat med ulike nivåer, klatremuligheter, tuneller og sklier. Rundt plassen er det benker voksne liker å sitte på og selvsagt: det vrimler av kafeer og spisesteder.

Lekestativet i Bjørvika. Kan skimte ett av kontorbyggene i Barcode i bakgrunnen.
Lekestativet i Bjørvika. Kan skimte ett av kontorbyggene i Barcode i bakgrunnen.
Lekestativet i Bjørvika. Kan skimte ett av kontorbyggene i Barcode i bakgrunnen.

Dra hit fordi: Du har et barn (uten høydeskrekk) som liker å klatre. Her finner du den!

 

🏰"Byen i skyen" ved Middelalderparken

Like bak ruinene i Middelalderparken ligger Krakabøla lekeplass med klatreanlegget “Byen i skyen”. En stilig miniby bygget på stolper, og under husene er det sandkasse. Dette er en gøyal park for barn i alle aldre. Lekeplassen har også mange andre apparater og en skatepark – det gjør den perfekt også for de større barna. På sen ettermiddag og kveldstid er dette et ungdoms «hang out».

– Denne lekeplassen var den første jeg bygget etter jeg kom fra København. Den er blant annet bygget på dugnad sammen med folk fra Gamlebyen, alt koordinert av Gamlebyen Sport og Fritid (GSF), som er en fantastisk aktør, forteller Jens Åke Jensen.

Lekestativ-hus på stolper/stylter. Derav byen i skyen.
Lekestativ-hus på stolper/stylter. Derav byen i skyen. Liten skaterampe i forgrunnen.
Skaterampe i bakgrunnen.
Skaterampe.
Telefonkiosk og gatekunst.

Dra hit fordi: Du vil ta med barna på en litt annerledes og eventyrlig lekeplass. I tillegg kan dere sjekke ut en gammel telefonkiosk eller prøve et lite skateanlegg som ligger ved siden av byggverket. Noen meter unna, ved Dyvekes bro, ligger en større skatebowl for ungdommen. Her finner du den

🌳Skarpsnoparken

Flere av uteområdene i bydel Frogner har fått et aldri så lite løft i år. Den nye Lilleparken i Niels Juels gate har fått nye lekeapparater, og Skarpsnoparken har fått zip-line og klatrestativ. Parken får pluss i margen for naturskjønne og rolige omgivelser. Ta med piknikteppe og matpakke og legg turen til denne koselige lekeplassen.

En liten jente på vei mot lekestativet i SKarpsnoparken. Grønt gress og frodige trær omringer lekestativet.
Benk omgitt av grønne og frodige trær. Kan se båtmaster som skimter i bakgrunnen, og Bygdø.
Zip-line-lekestativ
Lekestativ
Lekestativ med stige og klatrevegg.

Dra hit fordi: Kombiner rolig park og sjøutsikt med morsom lekeplass + ny zipline!

🌍Verdensparken

Verdensparken ligger på Furuset og er et stort område med aktiviteter både for både barn og voksne. Den inneholder blant annet et parkour-anlegg (hinderløype). Midt i parken renner en idyllisk liten bekk, og på sørsiden finner du en frukt- og bærhage som det bare er å forsyne seg av. Verdensparken har også et stort lekelandskap med apparater som egner seg for lek både sommer og vinter.

Hinderløypa.
Parkour klatrestativ.
Stor benk i parken der man kan spise lunsj, omgitt av grønt gress og trær.
Parken har en liten dam med brygge.

Dra hit fordi: Du trenger et mål for en familieutflukt og har med barn i ulik alder. Barna kan blant annet klatre i klatrenett, gå på balansesteiner, teste labyrinten eller skli på sklien. Her finner du den

💧🌳Nedre Foss park

Rett øst for Vulkan, mellom studentsiloen og Grünerbrua, ligger det 14000 m2 store parkområdet som utgjør Nedre Foss park, den «blå lekeplassen». Hjertet av parken er en åpen plass med granittdekke. Her er det flere apparater å klatre på, pluss en liten bekk.

Lekeplass med blå gummimatte som underlag på hele området.
En smilende gutt i lekestativet.
En dame holder et lite barn oppe i lekestativet. Studentsiloen i bakgrunnen-
En dame holder et lite barn oppe i lekestativet. Studentsiloen i bakgrunnen-

Dra hit fordi: Kombiner lekeplassbesøk med å gå turveien langs Akerselva. Eller kombiner med lunsj i Mathallen som ligger et steinkast unna. Her finner du den

👑Frognerborgen

Denne kjenner de fleste til – men likevel verdt å inkludere! Rett innenfor hovedinngangen til Frognerparken ligger det et stort klatrestativ formet som en borg. Borgen har mange sklier, hengebroer og rom. Parken rommer også huskestativ og benker for de voksne.

Liten jente i huska.
Lekestativborg.

Dra hit fordi: Du vil kombinere en tur i Frognerparken med lekeplass og gøy!

💐Mortensrud torg

En av byens ferskeste lekeplasser ligger midt på Mortensrud torg. Etter innspill fra lokalmiljøet er det etablert en liten lekeplass som består av klatrestativ, to trampoliner og et fallunderlag samt koselige plantekasser og benker.

Dra hit fordi: Du venter på kollektivtransport eller trenger en lekepause i handleturen!

Lekestativ utenfor kjøpesenteret.

En av byens ferskeste lekeplasser!