Oslo byr på mange muligheter for vinteraktiviteter. Mangler du utstyret du trenger for å more deg i snøen eller på isen? Det trenger ikke bety at du må ut og handle. Mulighetene for å låne og leie er nemlig bedre enn noen gang. Finn ut hvor i denne artikkelen!

skisko

BUA Østensjø er skodd for storinnrykk av skiglade Oslofolk.

– Det er jo bare tullete å kjøpe alt utstyr nytt, spesielt for de som vokser. Vi har ofte besøk av barn og ungdom som skal ha skidag og trenger utstyr. Kanskje er det ett år til neste gang det brukes, sier Mariann Staxrud Utstumo.

Hun er leder ved Manglerud Frivillighetssentral og hadde tidligere ansvaret for BUA Østensjø. Her lånes det ut utstyr til sport og friluftsliv helt gratis, sommer som vinter.

Portrettbilde av kvinne med brunt halvlangt hår.

Mariann Staxrud Utstumo er leder ved Manglerud Frivillighetssentral.

– Her har vi blant annet utstyr til langrenn, alpint og skøyting, men også mye turutstyr som lavvo, sekker og soveposer, forteller Utstumo.

I starten opplevde hun at de som kom for å låne var litt flaue, og sto gjerne «med lua i hånda». Slik er det ikke lenger, og det tror Utstumo skyldes en økende miljøbevissthet.

– Nå har vi alle typer kunder, også de som kommer utenifra bydelen. Gjenbruk er blitt trendy, og mange synes det er kult å kunne låne i stedet for å kjøpe.

Gi-bort-krok

De siste vintrene har det vært spesielt gode forhold for skøyter. Det har de merket på BUA.

– I prinsippet har vi nok til alle, men vi sliter i perioder med at enkelte ikke leverer tilbake utstyret etter én uke. Vi er avhengig av en rotasjon for å kunne hjelpe alle, og derfor er ikke dette et tilbud man bør bruke om man for eksempel har meldt seg på skiskole i åtte uker, presiserer Utstumo.

I slike tilfeller anbefaler hun et søk på finn.no eller henviser til «gi-bort-kroken» i lokalet. Der er det gratis sportsutstyr som folk har donert, men som ikke er i god nok stand til å være med i en utlånsordning. For utstyret skal være tipp-topp.

– Vi bruker mye tid og penger på vedlikehold av utstyr, sliping av skøyter og prepping av ski. Vi blir derfor veldig glade om de som låner er flinke til å tørke over skisko og fjerne gammel skismurning før det leveres tilbake, sier hun.

Her kan du låne sportsutstyr gratis

BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Det gjør de ved å gjøre det enkelt å låne utstyr til sport og friluftsliv. BUA-nettverket består av 170 utlånsordninger i hele landet, og i Oslo finner du de her:

BUA Bjerke
BUA Grünerløkka
BUA Hovseter
BUA Mortensrud
BUA Nordre-Aker
BUA Sagene
BUA Stovner
BUA Østensjø
BUA Nordstrand
BUA Furuset
BUA Løren
BUA Ullern

• Du må registrere en lånekonto. Er du under 18 år må en myndig person stå som Ansvarlig låntaker. Mindreårige kan låne på egenhånd, men er da registrert som Medlåntaker.

• For å opprette lånekonto må du ha bostedsadresse i Norge, norsk mobiltelefonnummer og e-post.

• Første gang du låner må du vise legitimasjon. Deretter holder det å oppgi ditt mobiltelefonnummer når du skal låne, og da kan du låne utstyr over hele landet.

Mann foran disk vendt mot kvinne som står bak disk.

BUA står for barn – unge – aktivitet.

Skattkammeret, Kirkens Bymisjon

Flere avdelinger over hele landet, blant annet to i Oslo; på Frogner og St. Hanshaugen. Skattkammeret tilbyr gratis utlån av sportsutstyr til barn og unge under 18 år, og utleie til voksne. Tilbyr også gratis aktiviteter for barn og unge, blant annet nå i vinterferien.

FRIGO, Friluftssenteret Gamle Oslo

FRIGO har et stort utstyrslager som alle skolene i Oslo kommune kan benytte seg av. Lån av utstyr for skolene er gratis. Det er også utlån til private.

Utlånssentralen, Holmlia

Drives av Holmlia Sportsklubb og har lokaler ved Lusetjerndalen. Gratis utlån av vintersportsutstyr, primært til beboere på Holmlia.

Jerikobakken

Alpinbakke driftet av Lindeberg Sportsklubb som tilbyr utlån av ski og snowboard i helgene.

Her kan du leie sportsutstyr

Hygglo

Hygglo er en digital plattform der du både kan leie ut utstyr du ikke bruker hver dag, samt selv leie ting du trenger når du trenger dem. Sport og friluftsliv er en egen kategori med stort utvalg.
Annonsering på Hygglo er gratis og alt er forsikret. Når du leier ut så beholder du 80 % av beløpet.

Skimore rental Oslo

Ved Oslo Vinterpark, 529 meter over havet, kan man leie skiutstyr. Her har de både slalom-, telemark- og langrennsski, i tillegg til snowboard. Også mindre utstyr som alpinhjelmer, skibriller, ryggplate og skihansker står på utstyrslista.

Superski

Superski er en spesialforretning for langrenn med butikk og skiverksted i Holmenkollen nasjonalanlegg. Sikter seg inn mot de som liker å bruke marka til trening og som har høye krav til utstyret.

Her kan du få sportsutstyr

Finn.no

Finn har mye sportsutstyr til salgs, men også en god del som gis bort gratis. Her kan man legge inn relevante søk og bli varslet dersom noe nytt innen det du søker dukker opp.

Gjenbruk hele veien

BUAs vareutvalg kan variere fra sted til sted. På BUA Østensjø har det for eksempel ikke vært så stor interesse for snowboardutstyr, men det kan være et satsningsområde i andre deler av byen.

– Vi har ikke plass til alt, og må gjøre prioriteringer. Noe utstyr tar mye plass og har et vedlikeholdsbehov som krever litt spesialkompetanse, som for eksempel sykler.