– Jeg velger å ramme inn dagene mine i opplevelser jeg gleder meg til. Det betyr at en gåtur til jobb gjør det lettere å ha en positiv morgen, for da står jeg opp og gleder meg til noe før arbeidsdagen starter.

Det er ikke noe galt med sykkel eller kollektivtransport, som han også bruker av og til, men da må han være litt mer årvåken og følge med på trafikken. Beina derimot, de går av seg selv, så da kan hjernen drive med sitt.

John Njoki elsker å gå. Overalt, uansett. Pål Laukli.

– Tiden går litt saktere når jeg går, og jeg går sjelden korteste vei. Å bruke tid gir meg tid, er min opplevelse. Tid til å tenke eller bare sanse hverdagen, sier  John Njoki.

– Som det første løvet om høsten, eller lukten av ren by når de feier gatene om våren. For ikke å snakke om årets første gåtur til jobben i T-skjorte mens sola allerede varmer før mange har stått opp. Det er alltid en god gå-dag.

Å bruke beina til og fra jobben er også et sosialt transportmiddel, mener han.

– På vei frem og tilbake til jobb passerer jeg de samme menneskene ganske ofte. Det er folk jeg ikke kjenner, men kjenner igjen. Det er noe hyggelig ved å ha et slags ukjent bekjentskap med mange fremmede i sin egen by. Og kanskje er vi snart på nikk, hvem vet?

Og hver dag John går fra øst til vest – og hjem igjen når arbeidsdagen er over – undrer han på om ikke folk smiler litt mer på Torshov enn på Frogner. Det er verdt å tenke litt på, tenker han.

Oslo – En gåby

Oslo blir stadig bedre tilrettelagt for at vi kan bruke beina mer i hverdagen. Klimaundersøkelsen fra 2023 viser at nesten halvparten av Oslos befolkning ønsker å gå mer og oftere enn de gjør i dag. I tillegg gjør fire av ti det allerede. Å gå til jobben i stedet for å bruke bil, sykkel eller kollektiv transport er fornuftig av flere grunner:

Helse

Gåing er en naturlig og skånsom måte å holde seg i form på, og gir deg i tillegg frisk luft. Mange jobber i kontormiljø hvor vi sitter stille store deler av arbeidsdagen. Regelmessig mosjon bidrar til å redusere risikoen for en rekke helseproblemer, inkludert overvekt, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Tid

Å gå kan være den raskeste måten å komme fram på. Bilister bruker tid i kø og på å finne parkering. Syklister kan oppleve utfordringer i form av dårlige veiforhold. Kollektivtransport kan være overfylt og forsinket. Å gå kan for mange være enklere og mer forutsigbart.

Å bruke tid gir meg tid, er min opplevelse. Tid til å tenke eller bare sanse hverdagen.

Miljø

Biltrafikk er en av de største kildene til luftforurensning og klimagassutslipp i Oslo. Ved å gå reduserer du klimaavtrykket ditt. Du bidrar også til å redusere behovet for parkeringsplasser og veiutvidelser, som kan føre til mer naturinngrep og miljøskader.

Sosialt

Å gå kan gi økt samhandling med andre mennesker. Du kan møte naboer, kollegaer og venner – eller kanskje noen du ikke har sett på lenge? Og hver dag så passerer du mange av de samme menneskene på vei til og fra jobb – fremmede som kanskje etterhvert blir bekjente?

På vei frem og tilbake til jobb passerer jeg de samme menneskene ganske ofte. Det er folk jeg ikke kjenner, men kjenner igjen.

En person som skal på jobb krysser gaten ved et sebraovergang i en europeisk by om vinteren.

Kjenn byen

Å gå til jobben gir deg en sjanse til å utforske og oppdage. Du passerer historiske steder du kanskje blir nysgjerrig på. Når du går har du tid til å ta inn omgivelsene, legge merke til detaljer du kanskje har oversett tidligere og oppleve byen på en ny måte.

Økonomi

Å gå er billig. Du trenger gode sko og fornuftige klær. Du sparer penger på drivstoff, parkering eller billetter. Og har du i tillegg valgt bort egen bil til fordel for bildeling, må du heller ikke å bekymre deg for kostnader knyttet til bilvedlikehold og forsikring.

Mentalt

Gåing til jobben kan være en enkel måte å redusere stressnivået på. Du har tid til å samle tankene, planlegge dagen og nyte naturen rundt deg. Dette kan bidra til en mer avslappet start på arbeidsdagen og forbedre din mentale helse. Og kan også fjerne jobbstress på veien hjem før middag med familien.

Tips for å komme i gang

Det aller viktigste for å komme i gang er å bestemme seg for å gjøre det. Noen tenker de vil starte med å gå én vei i starten – enten til jobb eller hjem etter jobb? Det nest viktigste er å ha gode sko, riktige klær til vær og årstider og en sekk eller veske hvor du kan bære det du trenger å ha med deg på jobb på en behagelig og sunn måte.

Finn gjerne ulike ruter du kan gå, og som kanskje gir deg ulike opplevelser. Noen ganger har du dårlig tid og vil raskt fram, mens andre ganger er det kanskje fint å bruke litt lenger tid. Og det kan være gøy å google steder du passerer for å lese litt om historien knyttet til disse.

Og uansett hvor du går er det helsegevinster knyttet til at du bruker beina dine jevnlig i løpet av uka.