Fiks skoene selv slik at de varer i mer enn en sesong. Det er både bra for lommeboka og miljøet. I tillegg  liker sko å bli tatt godt vare på. De ser mer eksklusive ut av riktig behandling.  

1. Lim løse skosåler og shabby lisser

 • Såler som har begynt å løsne kan ofte repareres med sterkt, vannbestandig lim. Flere universal-limtyper kan egne seg til dette.  Fiks skoene selv: Vask flatene som skal limes med en fuktig klut og puss forsiktig med sandpapir før du påfører lim. Hold skoen og sålen sammen under press mens limet tørker.
 • Oppflisede skolissetupper kan limes sammen med vanlig hobbylim. Slik gjør du det: Påfør en liten mengde lim på tuppen som har startet å flise opp, og tvinn tuppen. Vent med å bruke lissen til limet er helt tørt.

VIDEO: Se hvordan lim fikser skoa!

2. Få rene, hvite sko

 • Hvite sko kan være vanskelige å holde rene og pene. Gi dem «nye sko»-følelsen tilbake ved å bruke et hviskelær og såpevann til å gni vekk møkk og flekker.

VIDEO: Fiks skoene selv! Her viser vi deg hvordan sneakersene blir hvite igjen og penskoa får glansen tilbake.

3. Gi kjærlighet til skoene som er tettest på (Oslo)vinteren

 • Oslovinteren kan være tøff for skoene våre, med mye snø, slaps og salt i gatene. Pass på å impregnere skoene jevnlig, gjerne annenhver uke. Dette forebygger skader og stygge flekker som er vanskelige å bli kvitt.
 • Skinnsko og skinnstøvletter trenger jevnlige omganger med lærfett eller lignende pleieprodukter for å forebygge tørt og oppsprukkent skinn. Dette gjelder særlig for sko som blir brukt i vinterhalvåret, og som utsettes for mye fukt og salt. Fiks skoene selv: Påfør produktet med en tørr klut, vent et par minutter så det får absorbert inn i skinnet og tørk av det overflødige. Ikke glem å inkludere kanten på sålen hvis den er av lær.

4. Slik får du en glidelås som IKKE lugger

 • Har du støvletter eller andre sko med en glidelås som har blitt vanskelig å åpne og lukke? Dette kan ofte fikses ved å gni lærfett langs glidelåstennene med et rent tøystykke.

Fiks skoene selv! Glidelåsen trenger også litt omsorg

5. Fiks skoene selv – her er skoene som tåler vaskemaskin

 • Lurer du på hvilke sko som kan maskinvaskes, og hvilket program du i så fall skal bruke? Da trenger du ikke lure lenger, for her kommer fasiten:

Kan vaskes i maskin:

Slik gjør du det: For både skoene og vaskemaskinens del bør du ha skoene i en vaskepose. Vask på finvask/delikatprogram, men ikke overlat tørkingen til tørketrommelen. Det kan nemlig få stoffet i skoene til å krympe, noe som igjen påvirker passformen.

Kan ikke vaskes i maskin:

 • Semsket skinn
 • Gummi
 • Skinn/lær
 • Vinyl

Men rene kan de likevel bli. Sko i disse materialene må bare rengjøres på annet og mer skånsomt vis. Husk at sålene inne i skoen sannsynligvis er løse og kan vaskes for seg.

Har du fått hull i skoene? Slik fikser du det!

 

Les også: 4 knivskarpe grep