Size: large
Type: image
Kalde drag fra vinduene eller dårlig isolerte vegger og tak?
Får borettslaget ditt strøm på en lite energieffektiv måte?
Hva med belysningen? Er det LED-pærer som sparer strøm?
Av de byggene som er energimerket i Oslo, har over 60 prosent energiklasse E eller lavere.
Da kan det være mye å hente på strømregningen ved å gjøre tiltak for å energieffektivisere bygningen. Spesielt når vi vet at 80 prosent av energibruken i bygg i Oslo kommer fra elektrisitet.
Men hvordan går du frem hvis du bor i et borettslag eller sameie og vil kartlegge hvordan dere kan energieffektivisere?
Energirådgiveren ser muligheter og sikrer lønnsomheten
– En energirådgiver har kunnskapen som skal til for å finne de lønnsomme tiltakene, sier Heidi Nes, som jobber som nettopp energirådgiver i Ingenia.
Hennes jobb er å gi råd til borettslag og sameier om energieffektivisering, og kartlegger hva som er energityvene. – En energirådgiver jobber med dette til daglig, og kjenner teknologiene og mulighetene som finnes. Vi vil kunne gi gode råd om hvordan man går frem for akkurat ditt bygg.
I dyrtid med høyere strømpris, er det mange som merker det på strømregninga. Da er det flere ting som kan hjelpe, sier Nes.
– Hvis man har mulighet til å installere varmepumpe eller solcellepanel, kan det være mye å hente, ifølge Nes.
Smarte energitiltak
- Bygningskroppen: Etterisolering, skifte vinduer, tettelister i vinduer og dører, forbedre skjøtene mellom vegg og vindu/dør
- Energiforsyning: Varmepumpe og solcelle
- Ventilasjon: Det kan være mye å hente på å gjenbruke varmen fra avtrekket. For eksempel kan varmen overføres til luften eller til oppvarming av forbruksvann.
- Belysning: Gamle lamper bør byttes ut med LED-belysning.
- Effektstyring: Ved å styre det elektriske effektuttaket etter prisvariasjoner over døgnet, kan man for eksempel akkumulere varmt forbruksvann og lade elbiler når energiprisen er lav. Dette kan også bidra til at strømnettet ikke belastes mer enn nødvendig.
- Energiovervåkning: Overvåking av energi kan vise hvor og når energien benyttes, og kan gi grunnlag til å foreta tiltak og justeringer.
Slik går du fram:
Heidi Nes har klare råd for hvordan du går frem og prosessen med en energirådgiver:
1 – Sjekk ut støtteordningene for kartlegging: Enova har støtteordning for kartlegging som dekker halvparten av kostnadene.
2 – Engasjer et firma som har kompetanse på ENØK-tiltak. Ta kontakt med byggefirmaer og hør om de har kompetanse på det DU ønsker å undersøke med borettslaget. Ønsker du for eksempel å undersøke muligheten for å installere solceller, bør energirådgiveren ha kompetanse på det. Hvis det er isolasjon og vinduer, må de ha byggteknisk kompetanse. Hvis dere ikke vet hva som er mulige energieffektiviseringstiltak i borettslaget, be om at det gjøres en befaring sammen med energirådgiveren. På den måten kan dere sammen se og identifisere hvilke tiltak som bør undersøkes nærmere.
Når energirådgiveren er engasjert:
3 – Mulighetsstudiet: Energirådgiveren vil se på tiltak og kartlegge hva som er mulig for ditt borettslag. En mulighetsstudie viser oversikt over kostnader og om tiltakene er lønnsomme.
4 – Gjennomføring: Ønsker borettslaget å gå videre med tiltakene som energirådgiveren har kartlagt, starter selve prosjekteringen. Det lages en prisforespørsel eller et anbudsgrunnlag som entreprenørene bruker for å kunne gi tilbud på selve jobben som skal gjøres. Energirådgiveren vil her kunne bistå borettslaget hele veien med hva som behøves av prosjekteringsunderlag og byggesøknader, samt hjelpe borettslaget med oppfølging og ferdigstillelse av entreprenørens arbeid.
Les mer om Enovas støtteordning her.
- Finn frem til en energirådgiver som oppfyller Enova kompetansekrav.
- Enovas register over Energirådgivere finner du her
- Søk Enova om støtte.
- Motta støttevedtak fra Enova.
- Inngå kontrakt med energirådgiver.
- Etter energikartleggingen er gjennomført, sendes sluttrapport til Enova.
- Støtten utbetales fra Enova.