Slik kommer du deg på vannet uten å eie egen båt

Du trenger ikke eie egen båt, kajakk eller brett for å komme deg ut på vannet i ferien. Her er stedene du kan låne eller leie.

Tekst Tonje Hallén Askim Foto Nadia Frantsen

Sørenga, en tirsdags formiddag i juli: Været er skiftende, men varmt. Åtte spente kursdeltagere venter utenfor Friluftshuset til Den norske Turistforening, klare for å ta Kajakk Introkurs og dermed få våttkort for havkajakk. Det må man nemlig ha for å kunne leie kajakk – nesten uansett hvor du leier.

­– Disse tretimers kursene er superpopulære, forteller butikksjef på Friluftshuset Harald Orsten. – Kajakkinteressen her i Oslo har vært bratt stigende de side 5–6 årene. Det blir bare mer og mer og mer.

Kurset i dag er et ekstrakurs som ble satt opp på grunn av stor pågang, noe Mari Østvoll er veldig glad for.

leie kajakk, båt, sørenga

Mari Østvoll

– Jeg har lenge tenkt på å få tatt kurset, men det har vært fullt. Så nå endelig ble det ledig her, sier Mari. Hun er fra Oslo og tar kurset sammen med kjæresten.

– Det ser så veldig fint ut å være ute med kajakk. Jeg elsker å være på sjøen, men vi har ikke båt selv, så da er dette en super mulighet til å få flotte opplevelser.

Må i vannet

Instruktør Kristina Antal tar kursdeltakerne med til utstyrsrommet, der alle får hentet kajakk, åre og vest. Det skal testes og forklares før alle kommer seg på vannet, forberedt på at de må trene på å gå rundt og dermed teste badevannet.

– Det blir bare deilig, nå er det ikke så kaldt i vannet. Og det er fint å ha erfart det før du opplever det og det er krise «på ordentlig», sier Lidunn Tveito Evensen, som tar kurset sammen med samboeren.

– Vi skal til Senja og padle i ferien, så det er kjekt å ha det våttkortet, selv om vi har padlet litt før, sier Lidunn.

Samboerparet, som bor på Godlia i Oslo, ser for seg å padle både på Nøklevann og på fjorden i sommer.

– Det er så deilig å være på havet, så nært på vannet, sier Lidunn.

leie kajakk, båt, par på sørenga

Julius Jørgensen og Lidunn Tveito Evensen

Kajakk-kurs / våttkort

For å leie kajakk i Oslo, må man altså ha våttkort, men dette kan man ta flere steder. Her er en oversikt over noen kurstilbydere:

 • DNT, Sørenga. Pris: kr 1250 (pluss kr 400 dersom du ikke er DnT-medlem).
 • Madgoat, Aker Brygge og Bispevika. Pris: kr 1299
 • Akerselva padleklubb, Olafiagangen eller Bjørvika. Pris: kr 900. Gratis for unge mellom 14 og 30 år.

Leie kajakk

Har du våttkort, er det bare å leie kajakk og nyte en padletur på fjorden når det passer deg. De fleste utleiere har både forhåndsreservering og drop-in. Her er noen av utleiestedene:

 • DNT, Sørenga: kr 270 for voksne for 3 timer, kr 420 for 1 dag (+ ev 150 ikkemedlemstillegg). For ungdom 16-30 år koster det 170 for 3 timer og 310 for 1 dag
 • Madgoat, Aker Brygge: kr 299 for 2 timer
 • Madgoat selvbetjening, Langkaia og Bispevika: kr 249
 • Kongen Marina, Frognerstranda: kr 150 per time, kr 600 for 1 dag
 • WildOslo, Langen (Oslomarka): kr 215 for 2 timer, kr 315 for 4 timer (krever ikke våttkort)
 • Kikutstua, Nordmarka

Leie SUP

Stand up paddleboard, eller SUP, er også blitt veldig populært de siste årene. Du trenger kun å være svømmedyktig, være over 16 år, og ha på en redningsvest for å padle et slikt brett. Det finnes mange steder å leie, her er noen eksempler i Oslo:

 • Surfspot, Bjørvika: kr 200 per time. Tilbyr også kurs.
 • 4 elements, Sognsvann: kr 300 for 2 timer per brett (grupper på 6-10 personer). Tilbyr også kurs.
 • DNT, Sørenga: kr 200 per time, kr 600 for 1 dag. Tilbyr også kurs.
 • Madgoat, Aker Brygge og Bispevika: kr 199 for 1 time, kr 299 for 2 timer. Tilbyr også klippekort og kurs.
 • Kongen Marina, Frognerstranda: kr 150 per time, kr 600 for 1 dag

 

Låne kajakk, kano, SUP og båt

Akerselva padleklubb (Olafiagangen /Vaterland) tilbyr gratis utlån av kajakk, kano og SUP til medlemmer, og leie av utstyr til ikke-medlemmer. Tilbudet gjelder tirsdager og torsdager fra kl 17-21, samt lørdager og søndager fra kl 12-20.

I samarbeid med JOY båtutlån tilbys det også utlån av 5 stk robåter med elmotorer til barnefamilier og andre. Dette gjelder tirsdager og torsdager fra kl 14-18, samt lørdager og søndager fra kl 12-16 i sommer.

Det finnes mange andre kajakk-klubber i og rundt Oslo som låner ut utstyr til medlemmer, til varierende pris på medlemskap. Eksempler:

Nøklevann ro- og padleklubb: Medlemskontingent kr 300 Venteliste på introkurs, men åpen for registrering til venteliste.

Oslo kajakklubb, Vækerø: Årlig medlemskontingent kr 2000. I tillegg kommer innmeldingsavgift inkludert kurs/våttkort: kr 1.100 (kun kr 400 om du har våttkort fra før).

Leie kano

Bjørnholt, Nordmarka.

Kikutstua, Nordmarka

Mosjon og friluftsliv
Her er Oslos vakreste badeperler

Leie (og utleie) av båt

Båtdeling er en form for båtleie som nå dukker opp hos ulike aktører. Om du ikke ønsker eller har mulighet til å eie båt selv, eller du ønsker å leie ut båten din, kan dette være et alternativ.

Stort sett må man være medlem og betale en god sum hver måned, så vi snakker ikke om impuls-løsninger her. Og hos flere er kapasiteten i år ganske sprengt. Men sjekk det ut, så kanskje kan det være en mulig løsning neste år?

Boatflex: Base med privateide båter til utleie, i Norge og flere andre land. Seilbåter og motorbåter i ulike prisklasser. Krever registrering. I Oslo fant vi båt fra kr 950 per dag, pluss kr 850 i forsikringsavgift og kr 13.838 i depositum.

Skipperi: Her kan du også leie en båt, eller leie ut båten din, men vi fant ingen i Oslo nå. Du kan også bli medlen i Skipperi Fleet, der du får ubegrenset tilgang på båt mot en månedsavgift fra mai til og med oktober (fra kr 1995 pr mnd, eller kr 11.970 per sesong). For sommer 2021 er det venteliste på medlemskap.

Kruser: Utleie av elbåter fra mange havner i og rundt Oslo. Krever medlemskap, som koster fra kr 15.600 til kr 45.600 per sesong, avhengig av hva slags båt du ønsker tilgang til og når du ønsker tilgang (eks kun dagtid eller kun hverdag er billigere). For sommer 2021 er det ledig dagtid og hverdagsmedlemskap, men ventelister på fulltidsmedlemskap.