Vinterlanghelg i egen by

Dropp lange innsjekkingskøer og timer på fly – legg storbyweekenden til Oslo! I tillegg til å spare tid og penger, sparer du miljøet ved å nyte ferien i egen by.

Tekst Signe Marie Sørensen

Våren er høysesong for storbyreiser. Etter en lang vinter er det ikke unaturlig å drømme seg bort til sol og bare veier. Samtidig har de fleste fått med seg at utfartstrangen vår kommer med en pris, og at flyreiser er en belastning for miljøet. Så hva med å prøve en storbyhelg i Oslo i vinter? Vi kan ikke garantere sol, men det finnes likevel mange måter å få opp tempen på i Oslo – enten du ønsker barnevennlig program, kultur for to eller aktiv ferie med vennegjengen.

vinterferie i Oslo

Variert storbyhelg med barn

Oslo må være den beste byen å bo i for barn. Det skjer alltid noe her og nydelig natur omringer byen. Muligheten er mange – uansett budsjett. Men som alle småbarnsforeldre har erfart, kan det likevel være smart med en slagplan for fridagene. Her er forslagene som gjør feriehelgen ekstra fin.

Lørdag

11.30
Møt opp i Rådhusgata 7B for en spenningsladet start på ferien. Herfra går nemlig en guidet tur for barn gjennom Oslos gamle fangehull, med historier om bankrøverier og spøkelser.

13.00
Etter vandringen, er nok både små og store klare for en matbit. Ta med flokken for avslappende lunsj på Vippa, ytterst på Vippetangen. Her kan alle kjøpe fra ulike matboder, men likevel sitte sammen. Perfekt når sarte ganer ikke er like klare for krydret mat som mor og far? I tillegg er det godt med boltreplass, noe de minste og mest rastløse trolig vil sette pris på.

Storbyhelg: Vinterferie Vippa

På Vippa kan alle i familien velge den maten de liker og spis sammen på de koselige langbordene. Foto: Ingebjørg Nybø

Ettermiddag
Ta 30-bussen fra Kvadraturen til Bygdøy og Norsk Maritimt Museum. Lørdag 16.februar er det familiedag i anledning Miljøhovedstadsåret. På programmet står blant annet «Arkeologisk utgravning» klokken 14.30. Vil du ha med deg alt som skjer her denne dagen, begynner arrangementet kl. 13.

Søndag

Formiddag
De fleste museene i Oslo har egne aktiviteter for de minste hele vinterferien, og søndag er tross alt museumsdag nummer én. Her er noen flere godbiter:

 • Vinterfugldager på Naturhistorisk museum: Bli med på natursti i Botanisk Hage, snakk med ekte fugleforskere, lær om overgangen fra dinosaur til fugl – og mye mer.
 • Vinterferieaktiviteter på Teknisk Museum: Hva med en omvisning blant gamle flymaskiner, en tur innom betongstøperiet eller la barna bygge sine egne legoroboter?
 • Vinterferieverksted på Munchmuseet: La barna utfolde seg etter et inspirerende møte med Edvard Munch. Beliggende på Tøyen, er veien kort til t-banen og resten av byen.
 • Smart by
  Her hentes varmen til det nye Nasjonalmuseet

Moro før middag
Første søndag i vinterferien inviterer «Bilfritt byliv» til gratis lek og moro i Myntgata 2, ved Akershus festning. Her blir det blant annet minicurling, tårnbygging, snølyktverksted og bynatursti. I tillegg blir det konsert og underholdning ved ulike artister som barna garantert vil kjenne igjen.

 • Sjekk programmet her

Middag
Etter mange aktiviteter og inntrykk er sikkert både stor og små sultne. Da er veien kort fra festningen til Aker brygge. Her er det mange spisesteder på rekke og rad, hvorav flere er i kategorien «barnevennlige». Amerikanske burgere, Italiensk pizza eller Asiatisk? Her finner du det meste.

vinterferie på Aker brygge

Nyt maten på Aker brygge med flott utsikt mot fjorden og byen.

Minnerik kveld
Fyll opp familiens minnebank med en gøyal forestilling til kvelds. Her er noen alternativer:

 • Improteater med Plutselig barneteater på Edderkoppen (fra søndag 24.februar)
 • Trollmannen fra OZ på Chateu Neuf (både søndag 17. og søndag 24.februar)

Gøy og gratis dag
Penger er heldigvis ikke et must for å ha det moro i Oslo. Gi lommeboka en pause og kos dere utendørs i stedet:

 • Skøyter i Spikersuppa: Beleilig beliggende midt i hjertet av byen.
 • Aking i Tøyenparken: Akebakker i platåer som gir en ekstra morsom «bølgefølelse. Adkomst med T-bane eller buss 20 til Tøyen, eller eventuelt buss 60 til Tøyen eller Kampen Park, for eksempel. Sistnevnte går fra Vippetangen, om dere skulle befinne dere der.
 •  Kakao på Operataket: Ta med en termos og en pose Marshmallows i sekken, og tusle opp taksiden på Norges vakreste bygning. Nyt synet av Oslofjorden i blåtimen mens Marshmallowsen smelter i varm sjokolade. Ofte er det ikke mer som skal til.
 • Ekeberg skulptur- og kulturminnepark: Vandre gjennom skogen blant vakre skulpturer. End turen ved «hundesletta» hvor hundene løper fritt og barna kan ake på siden. Ha med niste og nyt utsikten over Oslofjorden.

  Storbyhelg: Vinterferie Spikersuppa

  Hvis du ikke har egne skøyter, kan du leie på Spikersuppa for en billig penge.

Voksen storbyhelg for to

Fredag til lørdag

Overrask din kjære med en natt på hotell! Selv om du bor i byen, skal du ikke undervurdere følelsen av å være langt borte så snart du sjekker inn på hotell. (Det er uansett billigere enn å fly til utlandet i tillegg.) Dessuten betyr hotell maks avslapning og gir et nytt perspektiv til byen. Ta for eksempel inn på et av hotellene i nærheten av Sørenga og Operaen, og stå opp til varme croissanter, frisk frukt og nytraktet kaffe.

Lørdag – varm formiddag

Etter en lang frokost, anbefales en tur til en av Oslos badstubåter, f.eks. KOK ved Langkaia. Her venter flytende sauna og friske dypp i fjorden. Selv om gradestokken er langt forbi frysepunktet for øyeblikket, holder Oslofjorden faktisk rundt 10 grader om dagen.

vinterferie i Oslo

En dukkert i Oslofjorden vil garantert friste etter en stund i den kokende varme badstua. Bedre start på dagen finnes neppe. Foto: Ingvild Skeie Ljones/KOK

Lunsj med utsikt
På tide med en matbit? Like ved bryggekanten ligger kunstprosjektet SALT. Omgitt av vakre nomadiske trekonstruksjoner og flagrende t-skjorter, ligger hyggelige Café Naustet. Nyt en deilig lunsj til utsikten av Operaen og Oslofjorden.

Kultivert ettermiddag
Etter en oppkvikkende formiddag, er det på høy tid med et kunstnerisk innslag. Her er et par alternativer som vil sette tanker og følelser i sving:

 • Spaser langs kaia mot Tjuvholmen og Astrup Fearnley. I februar vil museet huse samtidskunstneren Frank Bensons fascinerende skulpturer og fotografier, og vil ganske sikkert være verdt besøket. Kombiner det med en runde på Tjuvholmen og besøk et eller flere av de små galleriene der.
 • Eller hva med en guidet tur i Operaen? På runden vil dere lære om den spektakulære Snøhetta-arkitekturen og livet bak sceneteppet. I tillegg besøker dere flere av byggets utallige rom, inkludert kostymelageret.

Kortreist middag
Gjør lørdagen komplett med en unik matopplevelse. På Mathallen nederst ved Grünerløkka er det ikke bare spisesteder, men også mulighet for gastronomisk shopping og kurs. Det er Kulinarisk akademi som står bak de velsmakende kursene.

Vinterferie i Oslo

Bare nyte eller også lære? På Mathallen kan du gjøre begge deler. Foto: Finn Ståle Felberg / Mathallen

Søndag

Sen brunsj
En tur hånd i hånd nedover Grünerløkka, mellom sjarmerende cafeer og småbutikker, gallerier og barer, er selve definisjonen på den gode storbyfølelsen. Start søndagen med en rolig brunsj på en av bydelens mange spisesteder.

Formiddagsaktivitet
Etter en rolig start på dagen, kan dere tusle nedover Løkka mot bruktmarkedet på Birkelunden. Etterpå er det bare å ta formiddagen som den kommer. Vil dere shoppe, er Markveien full av små, uavhengige butikker som blant annet selger vintageklær, designsmykker, keramikk og kunst utenom det vanlige. De aller fleste er søndagsåpne.

 • Pur Enkel er et av mange gallerier på Grünerløkka med urbane malerier, fotografier og skulpturer.
 • Velouria Vintage, Robot og Frøken Dianas salonger ligger ikke langt fra hverandre og er alle retro bruktbutikker med et rikt utvalg av sko, klær, vesker og accessoirer fra ulike tiår.
 • Glazed and amused i Markveien er et keramikkveksted der du selv kan lage små kunstverk og gaver. Her kan dere være kreative sammen og nyte en kopp kakao mens dere jobber.
vinterferie i Oslo

«Tiden er over for bare vegger», sier de hos Pur Enkel. Foto: Line Marsdal

Hvis dere rusler enda lenger ned mot Youngstorget, er en tur innom Kulturhusets Kunst- og Designmarked (søndag 17.februar) et absolutt must. Her får dere kjøpt malerier, illustrasjoner og håndverk av nye og etablerte kunstnere til en billig penge.

Grønn middag
Om ikke dere allerede har vært innom utallige kafeer allerede, er det på tide med middag nå. I så fall kan du kombinere veganske fristelser med kunst og design i unike lokaler på DogA med utsikt over Akerselva.

 

Aktiv storbyhelg med gode venner

Du kan trygt tilbringe helgen i Oslo med gjengen din, uten å kjede deg.

Lørdag
vinterferie oslo

På Skullerud klatresenter er det utfordringer for alle nivåer – fra nybegynner til proff.

Gå for en bratt start på dagen i landets største klatresenter på Skullerud. Det ligger rett ved t-banen og er enkelt å komme seg til med linje 3 mot Mortensrud. Oslo klatresenter er topp moderne med automatiske sikringsmaskiner som gjør at man også kan klatre uten partner, og uten tidligere erfaring.

Lunsj like ved
Etter å ha tilbragt morgenen i høyden, kan dere lande på Skiforeningens koselige Skullerudstua. Det ligger bare fem minutters gange fra klatresenteret, ved inngangen til Østmarka. Har kan dere nyte hjemmebakte boller eller nystekte vafler i ekte markaomgivelser.

Micro-adventure in Oslo
English
Spending the winter break in Oslo? Here are some micro-adventures

Lørdagsunderholdning
Etter formiddagen i skogholtet, smaker det ekstra godt med litt byliv igjen. I Oslo sentrum er mulighetene mange, også om dere ønsker en skikkelig helaften. Her er noen tips:

 • Show på Latter. I vinterferien kan dere le dere gjennom det kritikerroste showet «Jeg reiser alene» med Jon Niklas Rønning, eller en kveld med Calle og Vidar i showet med det velklingende navnet «Sammen igjen, for første gang sammen».
 •  Konsert på en av Oslos mange konsertscener. Her får du full oversikt.

Ut på byen
Oslo har et rikt utvalg av utesteder over hele byen. Torggata er en av gatene som har gått gjennom et solid løft de siste årene, og har et rikt utvalg steder som tilbyr friske drinker og ferskt brygg til langt på natt.

vinterferie i Oslo
Søndag

Fartsfylt star på dagen
Etter en fuktig lørdagskveld, er det på tide å kjenne den friske februarluften i kinnene. Hopp på T-bane 1 til Frognerseteren Oslos mest populære akebakke, Korketrekkeren. Dette er rett og slett et must for vennegjenger som liker å ha det gøy sammen. Ha med egen kjelke, eller lei en der. Sett av minst et par timer og avslutt med varm eplekake eller noe annet godt fra menyen på Frognerseteren etterpå.

Spill-ettermiddag
Ta banen tilbake til byen for et slag Shuffleboard på Tilt i Torggata, Kulturhuset i Youngs gate eller på RØØR i Rosenkrantzgate. Eller hva med en runde bowling på Oslo Bar og Bowling?

Søndagsmiddag på Oslo Street food
Avslutt en spenningsfylt dag med lave skuldre på Oslo Street Food, i gamle Torggata bad. Den nyåpnede mathallen rommer hele 16 spisesteder med street food-konsepter fra hele verden. Hele lokalet har skjenkebevilling, om dere vil runde av helgen med en skål. Har dere ikke fått følelsen av Berlin eller København enda, så kommer den garantert krypende her.

God ferie!