Student i Oslo? Slik blir det lettere å sykle!

Studentene i Oslo sykler mindre enn i andre storbyer. Festival, gratis sykkelmekk, billige sykler og egne sykkelfaddere skal få flere studenter opp på setet.

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Oda Hveem

Tross Oslo kommunes sykkelsatsing de siste årene har utviklingen blant studentene stått på stedet hvil siden 2013. Kun 5 prosent av byens studenter oppgir sykkel som sitt foretrukne fremkomstmiddel i den store Reisevaneundersøkelsen fra 2017.

Førsteårsstudent ved Universitetet i Oslo, Felix Midbrød Elnan (22), bruker gjerne sykkelen som fremkomstmiddel, men synes at byen har krevende veier og bratte bakker en del steder. Hans beste tips er å dra på kryss og tvers for å finne de beste sykkelrutene.

– Unngår du hovedgatene og drar på tur i sidegater og ut av sentrum, lærer du deg fortere byen å kjenne, sier han.

Sykkelfadder viser vei

Tips til studenter på to hjul

 • Skaff deg en billig sykkel som du ikke trenger å være redd for. Dyre sykler blir ofte stående hjemme, i frykt for tyveri.
 •  Lær deg å vedlikeholde sykkelen selv. Sykkelkjøkkenet i St. Halvardsgate er et hyggelig sted å lære seg enkel sykkelmekking. Tilbudet er gratis og åpent torsdager fra 18 til 20.
 • Sykle på kryss og tvers i byen for å lære deg de beste sykkelrutene.
  Bonus: Du blir godt kjent og kan være guide for vennegjengen når dere skal på kafé eller ut på byen.
 • Ha rimelig abonnement hos Oslo Bysykkel og få oversikt over byens mange stativer. Enkelt, billig og tilgjengelig.

Det er tredjeårsstudent Hanne Ødegaard Notø (20) enig i. Hun tipser også om at man kan henge seg på en «sykkelfadder» dersom man ikke er trygg på sykkelveien til studiestedet.

Ordningen med sykkelfadder er ny av året og er til for at nye studenter skal kunne sykle sammen med noen som kjenner den beste sykkelruten til campus. Av og til er det ikke mer som skal til for å bli kjent med byen og menneskene der; litt frisk luft og en hyggelig tur på to hjul med en gjeng som skal samme vei.

Aurora Kobernus er sykkelfadder i Oslo

Aurora Kobernus er leder for Naturvernstudentene på UiO.

 

En av studentene som har meldt seg som sykkelfadder i Oslo, er Aurora Kobernus. Hun er også leder for Naturvernstudentene på UiO, som er ei studentforening for klima-, natur og miljøengasjerte studenter.

– I dag hadde jeg første turen, men ingen kom! Men det er kanskje ikke så mange som vet om det eller som har sykkel enda, sier Kobernus med et smil.

 

Reperatør i sykkelverksted undersøker sykkel
Levende by
Her får du kjøpt sykkel for en 200-lapp
Auksjon og gratis verksted

Her får du rimelige sykler

 • Følg med på loppemarkeder.com
 • Lagre sykkelsøk på finn.no
 • Følg Auksjonshuset på Facebook for informasjon om sykkelauksjoner. De holdes normalt på torsdager kl. 18.00, én gang i måneden.
 • Arbeids- og inkluderingsbedriften Oslo Kollega på Lambertseter reparerer og selger sykler som er kastet.

Kobernus og Naturvernstudentene på UiO skal drive gratisverksted  sammen med proffe sykkelreperatører for å hjelpe og lære studenter å reparere sykkelen sin. Tilbudet er et samarbeid mellom UiO, Naturvernforbundet, Naturvernstudentene på UiO, Studentsamskipnaden og Sykkelprosjektet i Oslo kommune.

De har også avholdt auksjon av bruktsykler til studentvennlige priser.

– I verkstedet hos oss kan de som vil få hjelp til å sjekke bremser og gir, eller montere lys og lykter for eksempel, forteller Kobernus.

Flere servicestands

Felix Midbrød Elnan er glad i fleksibiliteten ved sykling og at det går så kjapt. Han har stort sett brukt Bysykkel, til tross for at han har to sykler stående hjemme.

Felix har to sykler som ikke kan brukes, og ender ofte opp med Bysykkel.

– Den ene sykkelen har en knekt del, mens den andre trenger stramming av bremser, olje og litt sånt. Kanskje jeg skal ta med begge på sykkelfesten? sier han.

Elnan tror at dersom man hadde hatt flere servicepunkter med verktøy og pumpe i byen, ville det senket terskelen for å sykle. Dette er noe også Naturvernstudentene stiller seg bak.

Vi ønsker å arrangere sykkelverksted minst en gang i semesteret

Aurora Kobernus

– Vi mener at enkel tilgang til verktøy og kunnskap om å fikse selv er viktige kriterier for å øke antall syklende i byen, sier Kobernus.

Hun forteller at Naturvernstudentene både ser på muligheten til å få servicestands på campus og samtidig jobbe for å lære opp studenter til å fikse syklene sine selv.

– Vi ønsker å arrangere sykkelverksted minst en gang i semesteret, slår hun fast.

Flere sykkelveier

Hanne Ødegaard Notø sykler sjelden, men har latt seg inspirere av alle sykkelaktivitetene under fadderuka.

MIljøvennlig, enkelt og bra for helsen. Hanne har mange gode grunner til å sykle mer fremover.

– Det er bra med fokus på miljøvennlige transportmidler som sykkel, og så er det jo bra for helsen å sykle, sier hun og legger til at hun helt sikkert kommer til å sykle mer fremover.

Jeg føler meg trygg i sykkelfeltene

Hanne Ødegaard Notø

Både hun og Elnan er enige om at gode sykkelveier har mye å si for at de skal trives på sykkelsetet.

– Jeg føler meg trygg i sykkelfeltene og holder meg der så langt det lar seg gjør. Når de tar slutt, må man bare sykle i veien og håpe på det beste, ler hun. – Men heldigvis blir det bedre, legger Elnan til. Og heldigvis har han rett.

 • Oslo kommune har i dag over 200 kilometer med sykkelveier og skal opp i 530.
 • Kart over sykkelruter, samt anbefalte ruter i blandet trafikk, kan du blant annet finne i Google Maps-appen på mobil.
 • Det er også laget et eget studentsykkelkart, der studiesteder og studentboliger er merket av. I tilleg kan du finne servicestands, sykkelparkering og annen tilrettelegging for sykkel. Pdf-versjonen kan lastes ned her.
Rasmus Leiro mener det kan være lurt å kjøpe bruktsykkel, hvis du vet hva du skal sjekke.
På sykkel
Slik finner du en perfekt bruktsykkel