Denne barnefamilien vil ikke ha bil i Oslo

De er fire barn og to voksne, og bor midt i Oslo sentrum. Som barnefamilier flest er uka fylt med skole, barnehage, jobb og aktiviteter. Les hvordan de løser logistikken – uten bil!

Tekst Sissel Fantoft Foto Fartein Rudjord

Sigrid Moldestad og Claus Christian Apneseth bor midt i Oslo sammen med barna Nils (12), Ingeborg (10), Ingvild (7) og Leif (2). I tillegg har Claus sønnen Rolv (19) fra tidligere. Familien veksler mellom å bo i båt på Kongen Marina og i leilighet i Vika. Selv om de er mange – og har en aktiv hverdag – er de bevisst ikke bileiere.

– Jeg har eid opptil flere biler tidligere, men det er lenge siden. Vi har valgt å bo i byen, og har kort vei til kollektive transportmidler. Det er deilig å slippe å kjøre rundt i nabolaget på jakt etter parkeringsplass, sier Claus.

Biler tar så stor plass, både i livet til eierne og i bybildet. Det er rett og slett ikke plass til at alle kan ha bil i byen.

Claus Christian Apneseth

– Ingen av oss er spesielt glade i å kjøre bil heller, det er noe vi gjør bare

Flere reiser kollektivt

I 2016 ble det tatt nesten 262 millioner kollektivreiser i Oslo, ifølge Ruter. Dette er en økning i antall reiser fra 2015 på 4,2 prosent. T-bane er transportmiddelet som hadde flest kollektivreiser med 106 millioner reiser i Oslo i 2016. I mars kommer Ruter med oppdaterte tall for 2017.

hvis vi må. Når vi har behov for bil leier vi en fra Bilkollektivet eller Rent a Wreck. Det er gjerne når vi skal besøke familie på Vestlandet i feriene, sier Sigrid.

Siden familien er så stor trenger de en romslig bil når alle skal være med.

– Det ville bare vært slitsomt å eie en svær bil inne i byen. For meg har valget om å ikke eie egen bil også et miljøaspekt – jeg ønsker å leve i tråd med overbevisningene mine, sier hun.

– Biler tar så stor plass, både i livet til eierne og i bybildet. Det er rett og slett ikke plass til at alle kan ha bil i byen, legger Claus til.

Heller ikke Ingvild (7) er noen tilhenger av bilkjøring.

– Det er kjedelig. Jeg liker best å sitte på med sykkelen til pappa, konstaterer hun.

Lille Leif (2) er derimot en entusiastisk bilelsker.

– Bil er gøy. Den sier bæbubæbu, sier han fornøyd.

To voksne og fire barn er samlet rundt frokostborde, som er fylt med juice og pålegg.

Før familien Moldestad/Apneseth forlater huset i 8-tiden om morgenen, er hele familien samlet til frokost.

Sykkel i stedet for bil i Oslo

En vanlig hverdag hos familien Moldestad/Apneseth starter litt før klokka sju. Da står de voksne opp, før barna vekkes. Hele gjengen spiser frokost sammen, før alle er ute av døra mellom åtte og kvart over åtte. Nils, Ingeborg og Ingvild går på Ruseløkka skole, som nå er stengt for ombygging. Barna må derfor reise til Vollebekk skole i Bydel Bjerke i stedet. De to eldste tar t-banen til skolen selv, mens Claus tar med seg Ingvild og Leif i el-lastesykkelen. Ingvild fraktes til busstoppet, hvor hun blir kjørt videre med buss sammen med resten av skoleklassen. Og Leif sykles videre til barnehagen. Deretter sykler pappaen videre til jobben på Lysaker, mens mor i huset sykler til Carl Berner. Om vinteren er de utstyrt med pigger på hjulene!

To kvinner ved en bil med åpen dør
Smarte folk
På tre måneder tjente Anneli over 23.000 kroner på bildeling

– El-lastesykkelen er helt fantastisk, uten pigger kan jeg lett sykle med to barn opp til Nydalen uten å bli svett, sier Claus.

Logistikken fortsetter på ettermiddagen. Både Ingeborg og Ingvild er med i skolekorpset en gang i uka. Da trår farmor til, som henter dem når øvelsen er slutt. Ingeborg spiller også fotball, og tar selv trikk og buss til treningene. Nils går på snowboardkurs i Tryvann en kveld i uka, og reiser dit selv med t-banen.

– Selv om vi savner en ekspressløsning som hadde tatt oss raskere til Tryvann, er det hyggelig på t-banen når vi først sitter der. Ofte treffer vi andre kjente som også er på vei til Marka, sier Sigrid.

Smarte folk
– Jeg er ikke så god på økomat og sånt, men ved å velge elbil føler jeg at vi bidrar
Slipper mange bekymringer uten bil

De eneste gangene Sigrid og Claus syntes det hadde vært greit med bil er i forbindelse med oppussingsprosjekter.

– Da hender det at vi trenger å dra til for eksempel Alnabru for å handle, men det er ikke noe problem å leie en bil fra Bilkollektivet. Vi kan også ta mye taxi for de pengene vi sparer på ikke å ha egen bil, sier Claus.

Og blir det aldri stress?

– Det hender innimellom at det blir litt stress i hverdagen, men stort sett går det veldig greit. Vi har to matbutikker like i nærheten, så det er uansett enklere å gå hjem med handleposene enn å legge dem i bilen, finne en parkeringsplass og så gå hjem fra bilen, ser Sigrid.