Han kastet ut oljefyren og sparte penger

Frode Henriksveen byttet ut oljefyren med varmepumpe. Det har gitt ham lavere utgifter og plass til å dyrke tomater.

Tekst Thomas Reinertsen Berg Foto Fartein Rudjord

– Her sto den, sier Frode Henriksveen, og viser oss en stor, åpen plass nede i kjelleren. Det er ikke helt feil å si at huset hans fra 1953 ble bygget rundt en diger oljetank. Tanken ble i hvert fall satt på plass først, så kom huset etterpå. Når den nå er borte, har Henriksveen fått minst åtte ekstra kvadratmeter – og han vet hva han skal bruke dem til.

– Her skal jeg lage et lite drivhus for å dyrke tomater. Jeg er ivrig hobbygartner, men problemet med å så ute om våren er at det bare skal én frostnatt til før alt blir ødelagt. Nå kan jeg la tomatene vokse seg solide her inne før jeg setter dem ut, sier han fornøyd.

Familien fikk også større vaskerom som en følge av å bytte ut oljefyren med varmepumpe. Selve fyren sto bak en brannvegg i rommet ved siden av. Den er nå revet, fyren fjernet, og i stedet har de fått nye benkeskap og en utslagsvask i det utvidete vaskerommet.

Gammel oljefyr brukt til oppvarming av hus.
Smarte folk
Slik blir du oljefri
Blir forbudt i 2020

Henriksveen er på langt nær den eneste som må kvitte seg med den digre oljetanken i kjelleren. Bare i Oslo er det mer enn 7 500 oljefyrte anlegg. Til sammen slipper de ut 120 000 tonn CO2 i året, noe som tilsvarer 11 prosent av alle klimagassutslipp i kommunen. Derfor er det bra for Oslo at det nå innføres et nasjonalt forbud mot fossil oljefyring i 2020.

Forbud og støtteordninger

• Fra 1. januar 2020 blir det forbudt å bruke fossil olje og parafin til oppvarming.
• Det er etablert en nasjonal støtteordning som skal bidra til en raskere utfasing av oljefyr gjennom Enova.
• I tillegg kan borettslag og næringsbygg søke om støtte til utfasing gjennom Oslo kommune.

Det betyr at flere må gjøre som Henriksveen, nemlig å bytte ut fossil  olje med en mer miljøvennlig løsning. De aller fleste velger væske-vann eller luft-vann-varmepumpe. Andre alternativ er biokjele eller vedovn med vannkappe. Men alle boliger er forskjellige, så det anbefales å få råd fra kompetente fagfolk om hva som er den beste løsningen for akkurat din bolig.

I tillegg er det økonomisk hjelp å få. Oslo kommune gir støtte til alle borettslag og næringsbygg som bytter ut oljefyren hvis de samtidig går over til enten fjernvarme eller varmepumpe. Private boligeiere kan få støtte fra Enova.

Selve installasjonen gikk veldig sømløst. De satte i gang etter påske, og brukte bare to–tre uker, sier Frode Henriksveen, som har byttet ut oljefyren med varmepumpe.

Det haster

Selv om det kan virke som om det er langt fram til 2020, er det egentlig ikke mer enn tiden og veien. Jo nærmere fristen vi kommer, jo mer trykk vil det også bli på entreprenørene som kan utføre denne typen oppdrag.

– Derfor gjelder det å komme i gang med dette arbeidet nå, ellers kan det bli knapt med ressurser og vanskelig å rekke i havn innen fristen hvis man starter for sent, sier Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten i Oslo kommune.

Kjell Havre Iversen sitter foran en bærbarpc på kjøkkenbordet og søker på energiportalen.no
Smarte folk
Sjekk hvor enkelt huset ditt kan spare energi og penger
Fikk hjelp

Henriksveen bor sammen med kona i en enebolig på Nordstrand. Han er rørlegger, men kunne likevel ikke så mye om varmepumper før naboen bestemte seg for å få en.

– Enova, som var på befaring hos naboen, tok turen innom meg også, titta litt, og mente vi burde søke om støtte til å installere varmepumpe, forteller han.

Henriksveen fikk info på e-post og gikk inn på oljefri.no, der han ba om anbud fra tre firmaer og valgte det med best referanser.

– Selve installasjonen gikk veldig sømløst. De satte i gang etter påske, og brukte bare to–tre uker på å bore et 230 meter dypt hull for å hente ut bergvarme, demontere og fjerne den gamle tanken og oljefyren, og installere alt sammen. Vi merket knapt at de var her.

For tre år siden brukte familien 3000 liter olje og 15 000 kilowattimer strøm i løpet av et år. Etter at oljen ble dyrere, kuttet de den ut, og gikk over til å bruke 45 000 kilowattimer strøm i året. Med den nye varmepumpa, regner han med å bruke 20 000 kilowattimer strøm årlig. Og med en snittpris på 1 kroner per kilowattime, vil han spare rundt 20 000 kroner i året.

– Det er ingenting å si på varmen. Vi har det deilig og lunt nå.

Lavere strømregninger

Duringen, lukten og støvet fra den gamle oljefyren, og ikke minst det skitne arbeidet å rense den med jevne mellomrom, savner han ikke.

– Det var en skikkelig drittjobb, sier han.

– I tillegg lever man hele tiden med frykten for at tanken skal springe lekk, noe som kan gjøre huset ubeboelig. Varmepumpen er helt ren og stillegående. Du må bruke stetoskop om du skal høre den.

Henriksveen ser frem til en vinter med lavere strømregninger og miljøvennlig varme.