Group 2 Copy

Denne familien bruker elsykler for å frakte både mat og barn

De har fått mer tid, får andre til å smile og opplever hverdagseventyr de ellers aldri ville fått med seg. Møt Sagene-familien som har byttet ut bilen med el-lastesykler. Får du lyst til å gjøre det samme?

Tekst Marianne Alfsen Foto Eirik Evjen

– Pappa, jeg vil oppi, sier Idunn (4) utålmodig.
Alf Waage rekker knapt å få av presenningen før tvillingene Idunn og Anton vil ta plass i «familiebilen» – en el-lastesykkel med kasse bak, der de to får plass på hvert sitt sete. Her har de fri sikt til alt som skjer langs veien til barnehagen. Snekringen på byggeplassen borti gata, det tørre løvet som vinden virvler opp til dans, brannbilen på vei til en utløst alarm. Selv har mamma Hilde Sternang en «long tail» el-lastesykkel med plass til begge barna på et ekstra langt bagasjebrett.
– Det gjør at én kan hente og én kan levere, og at hele familien kan bruke elsykler til utflukter, forklarer hun.


Praktisk og effektivt

– El-lastesykkelen dekker absolutt alle transportbehov innenfor byens grenser, mener Hilde.
– Det er rett og slett et uovertruffent fremkomstmiddel i byer, supplerer Alf.

Varesykkelen hans ble en del av familien omtrent samtidig med Idunn og Anton. Først uten motor, veldig raskt med. Oslo er en bratt by.
– For oss dreier det seg om å få en smidig hverdag. At det er bra for miljøet er en bonus, men først og fremst er det effektivt, sier Alf, og forteller at det går raskere å kjøre el-lastesykkelen mellom hjemmet på Sagene, barnehagen på Bjølsen og jobbene deres på Hasle og Bislett, enn å ta buss eller bil.

Bli med denne gjengen på tur med el-lastesykkelen! Blir du fristet, tro?

Fremkaller smil

I tillegg gjør elsyklene transportetappene mer fleksible. Det er for eksempel lett å ta avstikkere for å gjøre ærend på vei hjem fra jobb.
– Vi kan jo sykle overalt, akkurat som en vanlig sykkel. I tillegg har vi rekkevidden til å dra ut på lengre turer i helgene, påpeker Alf.
Vel så viktige er det at syklingen gjør hverdagen litt gøyere, skal vi tro mamma Hilde.

«Kaptein Sabeltann, er en farlig mann», lyder det titt og ofte fra de to små i kassa. Sangfuglene med matchende sykkelhjelmer fremkaller ofte smil hos dem som haster forbi på vei til dagens gjøremål.
– El-lastesykkelen gjør transportetappene litt kjekkere. Den gir oss mulighet til små hverdagseventyr, som egentlig bare handler om at vi voksne tar oss tid til å stoppe for å kikke på gravemaskinen som graver i gata, ta en liten avstikker for å plukke kastanjenøtter eller bare kjøre en ekstra runde rundt kvartalet, sier Hilde.

Vi har hørt om folk som har fraktet vaskemaskiner og IKEA-møbler i el-lastesykler. Det har ikke vi prøvd, men de kan brukes til det meste.

Hilde Sternang
Brukes til alt

Og i kassa sammen med barna er det plass til alt som trengs – enten de er på vei til en aktiv dag i barnehagen, grilling i parken, et besøk i skatehallen på Voldsløkka eller gjør ukens storhandel i matbutikken.
– Vi har hørt om folk som har fraktet vaskemaskiner og IKEA-møbler i el-lastesykler. Det har ikke vi prøvd, men de kan brukes til det meste, ler Hilde.
Som da Alf ledet kompisens bryllups-sykkelkortesje gjennom hovedstadens gater, med bryllupsfotografen i kassa. Og elsyklene er i bruk året rundt.
– Før var jeg en godværssyklist, men med piggdekk på føler jeg det er helt trygt å sykle også på vinterføre, sier Hilde, som setter pris på at hun kommer seg raskt til jobb, uten å bli svett. Det er heller ikke uoverkommelig å sykle de fem bratte kilometer opp til skogen i Maridalen – med to barn og full oppakning.

Mer tid til hverandre er ett av hovedargumentene for å bruke elvaresykkel som fremkomstmiddel, mener pappa Alf Waage og Hilde Sternang. Her spiser de frokost med tvillingene Idunn (4) og Anton (4).

Morsom transport

Derfor får den arvede fossilbilen stort sett støve ned i gata. Den vekkes bare til liv for langturer ut av byen, til besteforeldre og på sommerferie. Men da tar de elsyklene på taket, for de er kjekke å ha hvor enn de skal.
– Det er nemlig vanvittig morsomt å kjøre elsykkel, sier Hilde.
– Vil dere kjøre sykkel eller bil, spør Alf, og får et rungende tostemt svar fra tvillingene, som understreker mammas poeng:
– Vi vil kjøre sykkel!
– Vi føler oss heldige som ikke trenger å bruke så mye tid på hverdagslogistikken, sier Alf, og legger til:
– I bunn og grunn dreier det seg om å få mer tid til å gjøre det som er kjekt. Som å være sammen med ungene.

Finn din drømme-el-lastesykkel! 

  • Nysgjerrig på hvilken el-lastesykkel du kan få tak i? Ta en titt her!
  • Flere privatpersoner har fått tilskudd av Oslo kommune for å kjøpe el-lastesykkel. Det er ikke lenger mulig å søke støtte for privatpersoner, men kommunen deler ut støtte til pilotprosjekter i regi av sameier, borettslag, organisasjoner eller bedrifter som ønsker å ta i bruk el-lastesykler.